Wykonanie
Składniki7
jajek1 szklanka drobnego
cukru1 szklanka
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
kakaoPrzygotowanieDno formy o średnicy ok. 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia,
boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce
cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo
żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 - 10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej.Do czystej miski przesiać
mąkę pszenną, ziemniaczaną i
kakao, wymieszać.Do ubitych
jajek dodawać w
trzech partiach (najlepiej bezpośrednio przez sitko) mieszankę
mąki, za każdym razem krótko miksując na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę, można na przemian trochę miksować i trochę mieszać delikatnie szparułką.Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 32 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Po ok. 10 minutach studzenia przewrócić do góry dnem i tak odłożyć do dalszego studzenia na ok. pół godziny.Obkroić przy obręczy, zdjąć obręcz i całkowicie ostudzić. Pokroić na 3 krążki. Okruchy można zachować do dekoracji.