ßßß
Składniki na biszkopt:6 jajek6 łyżek cukru3/4 szklanki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej3 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, wymieszać. Przesiać mąki z proszkiem i kakao. Wymieszać i przełożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy o wymiarach 24/32 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 min. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.Składniki na masę:330 ml śmietanki kremówki250 g serka mascarpone2 szklanki truskawek (użyłam mrożonych)4 łyżki żelatyny3/4 szklanki cukruTruskawki rozmrozić i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Serek mascarpone utrzeć z cukrem, dodać śmietankę i ubijać. Dodać mus z truskawek. Cienkim strumieniem, cały czas ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wstawić masę na kilka minut do lodówki. Chodzi o to, aby nieco stężała przed wylaniem jej na biszkopt, ale trzeba pilnować, aby nie stężała zbyt szybko. Przełożyć blaty, wierzch polać polewą czekoladową.Smacznego:)