Wykonanie
To ciasto już dawno powinno znaleźć się na stronie ponieważ jest to najbardziej oczywisty wypiek jaki robię, kiedy nie mam pomysłu. Tak było też i tym razem. Musiałam coś upiec, musiało się w miarę prezentować no i być smaczne.
Serek mascarpone,
bita śmietana i mus
truskawkowy stworzyły doskonałe
trio do tego jeszcze ten rozpływający się w ustach
biszkopt czekoladowy. Razem bardzo udane ciasto. Szczerze polecam:)
Składniki na
biszkopt:6
jajek6 łyżek
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej3 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno pod koniec dodając
cukier, dodać
żółtka, wymieszać. Przesiać
mąki z proszkiem i
kakao. Wymieszać i przełożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy o wymiarach 24/32 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 min. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.Składniki na masę:330 ml
śmietanki kremówki250 g
serka mascarpone2 szklanki
truskawek (użyłam mrożonych)4 łyżki
żelatyny3/4 szklanki
cukruTruskawki rozmrozić i zmiksować.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej
wody.
Serek mascarpone utrzeć z
cukrem, dodać
śmietankę i ubijać. Dodać mus z
truskawek. Cienkim strumieniem, cały czas ubijając wlać rozpuszczoną
żelatynę i dokładnie wymieszać. Wstawić masę na kilka minut do lodówki. Chodzi o to, aby nieco stężała przed wylaniem jej na
biszkopt, ale trzeba pilnować, aby nie stężała zbyt szybko. Przełożyć blaty, wierzch polać
polewą czekoladową.Smacznego:)