Wykonanie
Zapraszam na ostatni przedświąteczny mazurek. Smacznego i Wesołych Świąt spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół!190 g
mąki pszennej70 g
mąki ziemniaczanej150 g
masła80 g
cukru1
jajko250-300 g kajmaku100 g
mascarpone2-3 łyżki
kakaomigdały i
płatki migdałoweDo miski wsypujemy
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
cukier,
kakao i drobno pokrojone zimne
masło. Składniki dokładnie rozcieramy, następnie dodajemy
jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut. Zimne ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia (będzie je łatwiej przenieść). Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma o wielkości 24 x 34 cm lub 5-6 małych okrągłych foremek o średnicy 10-12 cm), nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po ostygnięciu ciasta nakładamy na ciasto krem zrobiony z wymieszanego
mascarpone z
kajmakiem. Mazurka ozdabiamy
migdałami i
płatkami migdałowymi.