Wykonanie
SkładnikiCiasto kruche:170 g
mąki pszennej80 g
mąki ziemniaczanej50 g
cukru150 g zimnego
masła1
jajkoKrem różany:150 - 200 g
konfitury z
płatków róży250 g
serka mascarponeDodatki:100 g
płatków migdałów2 świeże róże (same
płatki)Potrzena będzie: blaszka o wymiarach ok 25 x 33 cm, minimum 20 x 30 cmPrzygotowanieCiasto kruche: do miski przesiać
mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać
cukier i pokrojone na kawałki
masło. Miksować mieszadłem miksera na drobną kruszonkę lub siekać nożem na stolnicy na małe okruszki. Dodać
jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.Ciasto rozwałkować wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia - razem z papierem przenieść do formy. Zdjąć górny arkusz papieru. W razie potrzeby ugnieść ciasto palcami w formie i wylepić nim brakujące miejsca. Spód podziurkować i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około pół godziny.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić blaszkę z
ciastem i piec przez około 20 minut na lekko złoty kolor, ostudzić w formie.W dniu podania mazurek posmarować kremem różanym: zmiksować
konfiturę różaną z
serkiem mascarpone i rozsmarować na spodzie. Posypać
płatkami migdałów lekko uprażonymi na patelni. Przed samym podaniem udekorować
płatkami róży . Trzymać w chłodnym miejscu.