ßßß
Kocham śliwki. Babeczki ze śliwkami na kruchym spodzie z serkiem rmascarpone i bezową pianką są obłędne.Składniki:kilka śliwekkruche ciastomałe opakowanie serka mascarpone2 jajkałyżka mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka cukrumasło
Foremki wysmarujcie masłem (ja mam ceramiczne, więc dodatkowo posypuję tartą bułką, żeby ciasto nie przywierało). Rozwałkujcie cienko kruche ciasto i wyłóżcie nim foremki.Mascarpone ubijcie z żółtkami i łyżką mąki pszennej. Dodałam odrobinę wanilii do smaku. Białka ubijcie na pianę. Pod koniec dodajcie mąkę ziemniaczaną i cukier.Na kruche ciasto wyłóżcie masę z serka mascarpone. Śliwki przekrójcie na pół i udekorujcie babeczki.Zapiekajcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min. Po tym czasie na babeczki wyłóżcie pianę z białek. Zapiekajcie jeszcze 20 min. Ostatnie 10 minut pieczcie babeczki w temperaturze 200 stopni.