Wykonanie
Dziś pyszny świąteczny mazurek...zachwyca słodkościa i delikatnością smaku.Naprawde polecam!P.S. Przepraszam za jakość zdjęcia,ale robiłam je w pośpiechu przed wyjściem na Wielkanocne śniadanie.P.S.2. No i oczywiście życzę Wam wspaniałch Świąt Wielkiejnocy!
Mazurek różany z przepisu Kwestia smakuskładniki:170 g
mąki pszennej80 g
mąki ziemniaczanej50 g
cukru150 g zimnego
masła1
jajko200 g
konfitury z
płatkó róży ( ja użyłam
konfitury z
owoców róży)
płatki migdałów250 g
serka mascarponeDo miski przesiać
mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać
cukier i pokrojone na kawałki
masło. Rozetrzeć palcami
masło z
mąką aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać
jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.Ciasto rozwałkować podsypując wałek i blat
mąką lub wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia - razem z papierem przenieść do formy. W razie potrzeby ugnieść ciasto palcami w formie i wylepić nim brakujące miejsca (ciasto może się porwać). Spód podziurkować i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około pół godziny. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z
ciastem i piec przez około 35 - 40 minut na lekko złoty kolor, ostudzić w formie. Dokładnie ostudzić. Należy uważać, bo spód będzie delikatny i kruchy.W dniu podania mazurek posmarować kremem różanym: wymieszać
konfiturę różaną z
serkiem mascarpone i rozsmarować na spodzie. Posypać
płatkami migdałów. Trzymać w chłodnym miejscu.