ßßß Cookit - przepis na Mazurek różany

Mazurek różany

nazwa

Wykonanie

Dziś pyszny świąteczny mazurek...zachwyca słodkościa i delikatnością smaku.Naprawde polecam!
P.S. Przepraszam za jakość zdjęcia,ale robiłam je w pośpiechu przed wyjściem na Wielkanocne śniadanie.
P.S.2. No i oczywiście życzę Wam wspaniałch Świąt Wielkiejnocy!
Mazurek różany z przepisu Kwestia smaku
składniki:
170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
200 g konfitury z płatkó róży ( ja użyłam konfitury z owoców róży)
płatki migdałów
250 g serka mascarpone
Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować podsypując wałek i blat mąką lub wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia - razem z papierem przenieść do formy. W razie potrzeby ugnieść ciasto palcami w formie i wylepić nim brakujące miejsca (ciasto może się porwać). Spód podziurkować i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około pół godziny. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 - 40 minut na lekko złoty kolor, ostudzić w formie. Dokładnie ostudzić. Należy uważać, bo spód będzie delikatny i kruchy.
W dniu podania mazurek posmarować kremem różanym: wymieszać konfiturę różaną z serkiem mascarpone i rozsmarować na spodzie. Posypać płatkami migdałów. Trzymać w chłodnym miejscu.
Źródło:http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2012/04/mazurek-rozany.html