Wykonanie
Każdy ma zestaw popisowych dań na różne okazje. Czym zaskoczyć gości na imieniny, co podać znajomym, jakim daniem oczarować szefa? Moja lista kulinarnych pewniaków jest dość długa, zależna od
pory roku, a także osób, które przychodzą. Na szczycie tej wyliczanki znajdują się receptury na przeróżne wypieki i desery. Jednym z takich cudów, któremu prawie nikt nie jest w stanie jest się oprzeć, jest obłędne ciasto
czekoladowe z kremem z
białej czekolady i
płatkami migdałowymi.Ciemny spód:100 g
gorzkiej czekolady100 g
cukru80 g
masła4
jajkaBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z
cukrem.
Czekoladę rozpuszczamy z
masłem. Do tej masy dodajemy
żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi
białkami. Masę przelewamy do formy (moja miała 26 cm) i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy
boków tortownicy
masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy
mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania
boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na krem z
białej czekolady. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.Krem z
białej czekolady:200 g
białej czekolady130-150 g
śmietany kremówki 30%130-150 g
mascarpone100 g
płatków migdałowychCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Następnie łączymy ją z kremówką. Na sam koniec dodajemy
mascarpone i dokładnie mieszamy. Gładką masę nakładamy na ostudzony spód, ozdabiamy
płatkami migdałowymi i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.