Wykonanie
            Ten przepis został mi jeszcze ze świąt. Wśród licznych specjałów na wielkanocnym 
stole znalazło się także miejsce dla przepysznego ciasta 
czekoladowego z kremem kajmakowym.Ciemny spód:100 g 
gorzkiej czekolady100 g 
cukru80 g 
masła4 
jajkaBiałka oddzielamy od 
żółtek i ubijamy z 
cukrem. 
Czekoladę rozpuszczamy z 
masłem. Do tej masy dodajemy 
żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi 
białkami. Masę przelewamy do formy (moja miała 26 cm średnicy) i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy boki tortownicy 
masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy 
mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania 
boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na krem z 
białej czekolady. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.Krem kajmakowy:300 g kajmaku100 g 
śmietany kremówki 30%100 g 
białej czekolady150 g 
mascarponeKajmak rozpuszczamy w rondelku z 
białą czekoladą, łączymy to z kremówką. Na sam koniec, kiedy masa lekko przestygnie dodajemy 
mascarpone i dokładnie mieszamy. Kremową masę nakładamy na ostudzony spód. Ciasto wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.

