Wykonanie
Ten przepis został mi jeszcze ze świąt. Wśród licznych specjałów na wielkanocnym
stole znalazło się także miejsce dla przepysznego ciasta
czekoladowego z kremem kajmakowym.Ciemny spód:100 g
gorzkiej czekolady100 g
cukru80 g
masła4
jajkaBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z
cukrem.
Czekoladę rozpuszczamy z
masłem. Do tej masy dodajemy
żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi
białkami. Masę przelewamy do formy (moja miała 26 cm średnicy) i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy boki tortownicy
masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy
mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania
boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na krem z
białej czekolady. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.Krem kajmakowy:300 g kajmaku100 g
śmietany kremówki 30%100 g
białej czekolady150 g
mascarponeKajmak rozpuszczamy w rondelku z
białą czekoladą, łączymy to z kremówką. Na sam koniec, kiedy masa lekko przestygnie dodajemy
mascarpone i dokładnie mieszamy. Kremową masę nakładamy na ostudzony spód. Ciasto wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.