Wykonanie
            Ciasta 
czekoladowe się nie nudzą. To zrobiłam na Wielkanoc, ale idealnie nadaje się też na inne okazje. Podczas świąt podbiło ono 
serca gości i w ekspresowym tempie zniknęło ze stołu. Czy może być lepsza rekomendacja?Ciemny spód:100 g 
gorzkiej czekolady100 g 
cukru80 g 
masła4 
jajkaBiałka oddzielamy od 
żółtek i ubijamy z 
cukrem. 
Czekoladę rozpuszczamy z 
masłem. Do tej masy dodajemy 
żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi 
białkami. Masę przelewamy do formy (moja miała 26 cm) i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy 
boków tortownicy 
masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy 
mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania 
boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na krem z 
białej czekolady. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.
Mus czekoladowy:250 g 
śmietany kremówki 30%100 g 
mascarpone100 g 
gorzkiej czekolady10 g 
cukru100-130 g 
wafelków w 
czekoladziekilka 
jajek lub kulek 
czekoladowychŚmietanę ubijamy z 
cukrem po czym dodajemy 
mascarpone i ponownie mieszamy. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli 
wodnej, następnie łączymy ją z ubitą 
śmietaną. Mus wykładamy na ostudzone ciasto. 
Wafelki kroimy drobno i posypujemy nimi wierzch ciasta. Na sam koniec ozdabiamy placek 
jajkami czekoladowymi. Ciasto wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

