Wykonanie
            Japońska zielona, sproszkowana 
herbata matcha, to jeden z moich ulubionych japońskich składników do deserów. Lubię to, jaki 
daje kolor (od lekko 
pistacjowego po głęboką zieleń), jej głęboki smak i trawiasty zapach. Szczególnie dobrze komponuje się z 
gorzką czekoladą. Zapraszam wszystkich na ciasto 
czekoladowe bez 
mąki z zielonym kremem przywołującym na myśl zieloną wiosenną łąkę.Ciemny spód:100 g 
gorzkiej czekolady100 g 
cukru80 g 
masła4 
jajkaBiałka oddzielamy od 
żółtek i ubijamy z 
cukrem. 
Czekoladę rozpuszczamy z 
masłem. Do tej masy dodajemy 
żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi 
białkami. Masę przelewamy do formy (moja miała 26 cm) i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy 
boków tortownicy 
masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy 
mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania 
boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na krem z 
białej czekolady. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.200 g 
białej czekolady130 g 
śmietany kremówki 30%130 g 
mascarpone15-20 g zielonej 
herbaty matcha
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli 
wodnej. Następnie łączymy ją zieloną 
herbatą matcha, dokładnie mieszamy, a 
potem masę łączymy z kremówką. Na sam koniec dodajemy 
mascarpone i dokładnie mieszamy. Ciasto wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Kiedy jest gotowe wykałaczką albo patyczkiem robimy wzorki na jego wierzchu. Ciasto przechowujemy w lodówce.

