Wykonanie
            Święta już niedługo. Ja jak zwykle jestem w przysłowiowym lesie, do czego akurat w tym roku przyczyniła się klęska chorobowa. Na początek bożonarodzeniowej 
serii przepisów przygotowałam coś dla tych, którzy nie przepadają za makowcemPrzepis na Ciasto 
czekoladowe z kremem z 
białej czekolady i 
maku :Ciemny spód:100 g 
gorzkiej czekolady100 g 
cukru80 g 
masła4 
jajkaBiałka oddzielamy od 
żółtek i ubijamy z 
cukrem. 
Czekoladę rozpuszczamy z 
masłem. Do tej masy dodajemy 
żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi 
białkami. Masę przelewamy do formy (moja miała 26 cm średnicy) i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy boki tortownicy 
masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy 
mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania 
boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na krem z 
białej czekolady. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.200 g 
białej czekolady130-150 g 
śmietany kremówki 30%130-150 g 
mascarponemak (ilość zależna od upodobań)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli 
wodnej. Następnie łączymy ją z kremówką. Na sam koniec dodajemy 
mascarpone i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy 
mak. Mogą być to chrupiące ziarna lub ziarna namoczone wcześniej w wodzie i przemielone na masę. Ilość i forma 
maku zależy od indywidualnych upodobań. Do mojego ciasta użyłam 
maku prosto z 
torebki. Kremową masę nakładamy na ostudzony spód (dodatkowo możemy posypać jeszcze 
makiem po wierzchu) i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

