Wykonanie
            Uwielbiam zapach pierników. Oczywiście nie może ich zabraknąć na święta nadają się na prezenty, a także ozdoby na choinkę. Piernik 
daje ogromne możliwości kulinarne, tym razem ciasto będące wariacją na temat, bowiem akcent piernikowy ukrył się w kremowym nadzieniu na bazie 
białej czekolady. Ostrzegam bardzo szybko znika z talerzyPrzepis na ciasto 
czekoladowe z kremem piernikowym :Ciemny spód:100 g 
gorzkiej czekolady100 g 
cukru80 g 
masła4 
jajkaBiałka oddzielamy od 
żółtek i ubijamy z 
cukrem. 
Czekoladę rozpuszczamy z 
masłem. Do tej masy dodajemy 
żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi 
białkami. Masę przelewamy do formy (moja miała 26 cm) i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy 
boków tortownicy 
masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy 
mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania 
boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na krem z 
białej czekolady. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.200 g 
białej czekolady130 g 
śmietany kremówki 30%130 g 
mascarpone2-3 łyżki 
przyprawy do pierników100 g igieł 
czekoladowychCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli 
wodnej. Następnie łączymy ją z kremówką. Na sam koniec dodajemy 
mascarpone i dokładnie mieszamy. Gładką masę nakładamy na ostudzony spód i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Igły 
czekoladowe stawiamy obok źródła ciepła a następnie wystawiamy je na chwilę na dwór, w ten sposób otrzymamy siwy nalot przypominający szron (jest to wykrystalizowany tłuszcz 
kakaowy). Przed pierwszym krojeniem posypujemy ciasto igłami czekoladowymi. Ciasto trzymamy w lodówce.

