Wykonanie
SkładnikiCiasto kruche:150 g
mąki pszennej90 g
masła, schłodzonego5 łyżek
cukrupół
jajkaMasa:500 g
serka mascarpone (pół schłodzone, pół w temp. pokojowej)250 ml
śmietanki kremowej 30% (bardzo zimnej)5 łyżek
cukru100 g ciemnej
czekoladyoraz:
truskawkilistki
miętyPrzygotowanieCiasto kruche: Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować grubo
masłem.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę
masło i
cukier. Siekać składniki nożem aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać połowę
jajka i zagnieść ciasto łącząc składniki w gładką kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto można też zagnieść w misce rozcierając palcami
masło z
mąką, w melakserze lub mikserze planetarnym.Ciasto rozwałkować podsypując w razie potrzeby
mąką, wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika lub na około 1/2 godziny.Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę nakryć folią aluminiową tak aby dokładnie zakrywała spód i otulała boki. Na wierzch wysypać obciążającą
suchą fasolę lub
ryż, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 - 15 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, pozostawić w formie.Masa: Do części
mascarpone w temp. pokojowej dodać roztopioną i ostudzoną (ciepłą)
czekoladę i wymieszać na gładką masę. Rozprowadzić na kruchym spodzie.
Śmietankę kremową ubić na sztywny krem razem z
cukrem i zimną częścią
mascarpone (około 1-2 minuty). Wyłożyć na
czekoladowy spód, na wierzch ułożyć
truskawki i udekorować świeżą
miętą.