Wykonanie
Kończy się czas
truskawek . Na zakończenie sezonu polecam delikatny tort z kremem z
białej czekolady i
owocami. Przepis pochodzi z mojej najnowszej książki Deserownik .
Biszkopt:4 duże
jajka100 g
cukru1 łyżka ekstraktu
waniliowego110 g
mąki pszennej30 g
masłaKrem:200 g
białej czekolady400 g
mascarpone300 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%200 g
truskawek lub innych
owoców sezonowychświeży
rozmarynJajka ubijamy z
cukrem i ekstraktem
waniliowym 9-10 minut. Następnie łączymy powoli z przesianą przez sito
mąką i mieszamy. Na sam koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone
masło. Delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35-40 minut (lub do suchego patyczka) w temperaturze 175°C. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Zimny
biszkopt kroimy w poziomie na trzy równe części.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
Mascarpone łączymy z
czekoladową masą. Kremówkę lekko ubijamy, dodajemy do pozostałych składników, delikatnie miksując. Krem wstawiamy na 15-20 minut do lodówki. Schłodzony dzielimy na cztery części – dwie zostaną wykorzystane jako nadzienie
między blatami, trzecia pokryje wierzch, a czwarta boki
tortu. Na pierwszy blat
biszkoptowy nakładamy część kremu i przykrywamy kolejnym blatem. Następnie smarujemy go kremem. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Krem na wierzchu
tortu dekorujemy umytymi i dobrze osuszonymi
truskawkami.