ßßß Cookit - przepis na Kruche mini tarty z czekoladą i owocami

Kruche mini tarty z czekoladą i owocami

nazwa

Wykonanie

Powód mojego indywidualizmu jest banalny - babeczkowe foremki opuściły swoje tradycyjne miejsce w kuchni i zaginęły w akcji. Nawet Pierwszy Detektyw RP nie był ich w stanie odszukać, jasnowidz powiedział, że "czarno to widzi" - więc wprowadziłem małą odmianę :-) W związku z tym dopasowałem również ilość składników, aby odpowiadały mojemu wypiekowi.
Bardzo dziękuję Koleżankom za wspólne "grzanie" się w upalnej kuchni i mam nadzieję, że się jeszcze spotkamy przy garach :-)
A w rolach głównych wystąpili:
Nikol - Nikol od kuchni
et moi...
Składniki (około 10 tart lub 18 babeczek):
Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g mocno schłodzonego masła, pokrojonego w małe kawałki
90 g cukru
szczypta soli
1 jajko
skórka otarta z małej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatki:
mus czekoladowy - 300 g czekolady (dowolnej, u mnie100 g białej i 200 g gorzkiej 80%), 300 g śmietanki kremówki 30%, 2 łyżki serka mascarpone
owoce do dekoracji - truskawki, jagody, czerwona porzeczka, maliny
1 łyżka wiórków kokosowych
skórka otarta z pomarańczy
marcepan
Cukier, mąkę i sól posiekać z masłem, aż powstaną grudki (można malakserem). Dodać jajko, skórkę cytryny oraz ekstrakt z wanilii i wyrobić jednolite ciasto. Kulkę ciasta zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 3 mm, wyciąć pasujące do foremek okręgi. Umieścić ciasto w foremkach dobrze dociskając brzegi, spód ponakłuwać widelcem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Jeśli pieczecie ciasto w foremkach do mini tart to dobrze ciasto podpiec na ślepo. W tym celu należy ułożyć na cieście zmięty papier do pieczenia i obciążyć go kulkami ceramicznymi (można grochem lub fasolą). Piec w taki sposób 10 minut, a następnie ściągnąć papier z obciążeniem i piec kolejne 8-10 minut - aż ciasto się ładnie zrumieni.
Jeśli użyjecie foremek na babeczki "ślepe pieczenie" pomińcie. Wystarczy wówczas włożyć do piekarnika foremki wyłożone ciastem na 15-20 minut.
Po upieczeniu tarteletki/babeczki wyciągnąć z foremek i przestudzić na kratce.
Mus z gorzkiej czekolady zrobić roztapiając czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodając do niej identyczną ilość śmietanki kremówki (z podanych składników wypełniłem 6 tart).
Mus z białej czekolady zrobić podobnie, ale aby był bardziej kremowy na końcu wymieszać go z serkiem mascarpone (z podanych składników - 4 tarty).
Tarty/babeczki wypełnić jeszcze ciepłym musem czekoladowym i odstawić do zastygnięcia. Następnie udekorować owocami. Na spód tarty wypełnionej ciemną czekoladą można położyć wcześniej placuszek marcepanu - taka miła niespodzianka, którą przykryje potem mus.
Całość następnie udekorować ulubionymi owocami. Po ułożeniu owoców wierzch tarteletek można posypać wiórkami kokosowymi lub skórką pomarańczy.
PS . W tym miejscu zamieszczę przepis Patrycji na ciasto kruche, który z pewnością wkrótce wypróbuję.
Składniki (10-12 babeczek): 35 g miękkiego masła, 30 g cukru pudru, 150 g mąki, 1/4 szklanki kefiru lub śmietany, 1 łyżeczka cukru z wanilią. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodać mąkę, cukier z wanilią i ponownie zmiksować. Dodać kefir/śmietanę, wymieszać, a następnie zagnieść kruche ciasto. Przed wałkowaniem schłodzić 15-30 minut.
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/06/kruche-mini-tarty-z-czekolada-i-owocami.html