Wykonanie
Powód mojego indywidualizmu jest banalny - babeczkowe foremki opuściły swoje tradycyjne miejsce w kuchni i zaginęły w akcji. Nawet Pierwszy Detektyw RP nie był ich w stanie odszukać, jasnowidz powiedział, że "czarno to widzi" - więc wprowadziłem małą odmianę :-) W związku z tym dopasowałem również ilość składników, aby odpowiadały mojemu wypiekowi.Bardzo dziękuję Koleżankom za wspólne "grzanie" się w upalnej kuchni i mam nadzieję, że się jeszcze spotkamy przy garach :-)
A w rolach głównych wystąpili:Nikol - Nikol od kuchniet moi...Składniki (około 10 tart lub 18 babeczek):Ciasto:250 g
mąki pszennej125 g mocno schłodzonego
masła, pokrojonego w małe kawałki90 g
cukruszczypta
soli1
jajkoskórka otarta z małej
cytryny1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiDodatki:
mus czekoladowy - 300 g
czekolady (dowolnej, u mnie100 g białej i 200 g gorzkiej 80%), 300 g
śmietanki kremówki 30%, 2 łyżki
serka mascarponeowoce do dekoracji -
truskawki,
jagody,
czerwona porzeczka,
maliny1 łyżka
wiórków kokosowychskórka otarta z
pomarańczymarcepan
Cukier,
mąkę i
sól posiekać z
masłem, aż powstaną grudki (można malakserem). Dodać
jajko,
skórkę cytryny oraz ekstrakt z
wanilii i wyrobić jednolite ciasto. Kulkę ciasta zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 3 mm, wyciąć pasujące do foremek
okręgi. Umieścić ciasto w foremkach dobrze dociskając brzegi, spód ponakłuwać widelcem.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.Jeśli pieczecie ciasto w foremkach do mini tart to dobrze ciasto podpiec na ślepo. W tym celu należy ułożyć na cieście zmięty papier do pieczenia i obciążyć go kulkami ceramicznymi (można
grochem lub
fasolą). Piec w taki sposób 10 minut, a następnie ściągnąć papier z obciążeniem i piec kolejne 8-10 minut - aż ciasto się ładnie zrumieni.Jeśli użyjecie foremek na babeczki "ślepe pieczenie" pomińcie. Wystarczy wówczas włożyć do piekarnika foremki wyłożone
ciastem na 15-20 minut.Po upieczeniu tarteletki/babeczki wyciągnąć z foremek i przestudzić na kratce.
Mus z
gorzkiej czekolady zrobić roztapiając
czekoladę w kąpieli
wodnej, a następnie dodając do niej identyczną ilość
śmietanki kremówki (z podanych składników wypełniłem 6 tart).Mus z
białej czekolady zrobić podobnie, ale aby był bardziej kremowy na końcu wymieszać go z
serkiem mascarpone (z podanych składników - 4 tarty).Tarty/babeczki wypełnić jeszcze ciepłym
musem czekoladowym i odstawić do zastygnięcia. Następnie udekorować
owocami. Na spód tarty wypełnionej ciemną
czekoladą można położyć wcześniej placuszek marcepanu - taka miła niespodzianka, którą przykryje
potem mus.Całość następnie udekorować ulubionymi
owocami. Po ułożeniu
owoców wierzch tarteletek można posypać wiórkami kokosowymi lub skórką
pomarańczy.PS . W tym miejscu zamieszczę przepis Patrycji na ciasto kruche, który z pewnością wkrótce wypróbuję.Składniki (10-12 babeczek): 35 g miękkiego
masła, 30 g
cukru pudru, 150 g
mąki, 1/4 szklanki
kefiru lub
śmietany, 1 łyżeczka
cukru z
wanilią.
Masło utrzeć na puch z
cukrem pudrem. Dodać
mąkę,
cukier z
wanilią i ponownie zmiksować. Dodać kefir/śmietanę, wymieszać, a następnie zagnieść kruche ciasto. Przed wałkowaniem schłodzić 15-30 minut.