Wykonanie
Lato, lato, lato ach to Ty...Skąd my to znamy...Na lato czekają chyba wszyscy. Dzieci i młodzież mają wakacje, dorośli zmęczeni wiosennym przesileniem nie mogą się doczekać długich, ciepłych wieczorów, które będzie można spędzać na tarasie. Ja też czekam na lato. Już za tydzień
będę na urlopie. Decyzja podjęta - jedziemy na pewno. A co potem? Zobaczymy.Pierwszy Dzień Lata w Danii to chłodny wiatr i mnóstwo chmur, które straszą deszczem. Już wolałam tegoroczną ciepłą,
słoneczną wiosnę... Nie sądzi się jednak po początkach, więc
daję latu szansę - oby się wysłoneczniło.Z tej jakże radosnej okazji mam dla Was dzisiaj torcik. Pyszny, delikatny, leciutki. Lżejszy już by chyba być nie mógł. Na spodzie pyszne
czekoladowe ciasto, na które przepis wzięłam ze Złotej księgi
czekolady, lekko go zmieniając. Musy przygotowałam na podstawie musu Ani, który zachęcił mnie delikatną strukturą na zdjęciach. Najpierw
jagodowy, najciemniejszy,
potem truskawkowy, a na wierzchu słodki
waniliowy. Całość przykryta chmurą
bitej śmietany i górą pachnących
truskawek, obłożona
biszkoptami (których mi nie starczyło, więc sięgnęłam po
waflowe rurki) i obwiązana błękitną kokardą pojechała do koleżanki. Muszę przyznać, że ciasto zrobiło odpowiednie wrażenie - wygląda ślicznie, a smakuje wybornie - lekkie, niezbyt słodkie, rozpływa się w buzi. A w dodatku z
czekoladą! Idealny wakacyjny tort.
Owocowy ogródek
Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)ciasto
czekoladowe:3
jajka1/4 łyżeczki
soli80 g
cukru80 g
czekolady (80%)55 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa jagodowa:300 g
jagódsok z 1/2
cytryny2 łyżki
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego5 listków
żelatyny250 ml
śmietany kremówki (38%)50 g
serka mascarponemasa truskawkowa:300 g
truskaweksok z 1/2
cytryny2 łyżki
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego5 listków
żelatyny250 ml
śmietany kremówki (38%)50 g
serka mascarponemasa waniliowa:200 ml
mleka1
laska wanilii1,5 łyżki
cukru250 ml
śmietany kremówki (38%)50 g
serka mascarponedodatkowo:200 ml
śmietany kremówki50 g
serka mascarpone1 opakowanie podłużnych
biszkoptów20 g
czekolady (70%)350 g
truskawekŻółtka ubić z
cukrem na puszystą, jasną masę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, przestudzić, ale jeszcze płynną dodać do
żółtek. Wymieszać. Partiami wsypywać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 20 minut.Ostudzić.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Jagody włożyć do garnka, dodać
sok z cytryny,
cukier i ekstrakt. Zagotować, gdy
cukier się rozpuści, zdjąć z palnika. Zmiksować, przetrzeć przez sitko. Do cały czas gorącej masy dodać odciśniętą
żelatynę, dobrze wymieszać. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z
mascarpone, dodać do owocowej masy. Delikatnie wymieszać, żeby nie zburzyć struktury
śmietany.Przełożyć masę na całkowicie ostudzony spód, wstawić do lodówki na 30 minut.W ten sam sposób przygotować masę
truskawkową:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Truskawki włożyć do garnka, dodać
sok z cytryny,
cukier i ekstrakt. Zagotować, gdy
cukier się rozpuści, zdjąć z palnika. Zmiksować, przetrzeć przez sitko. Do cały czas gorącej masy dodać odciśniętą
żelatynę, dobrze wymieszać. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z
mascarpone, dodać do owocowej masy. Delikatnie wymieszać, żeby nie zburzyć struktury
śmietany.Przełożyć masę na masę
jagodową, wstawić do lodówki na 30 minut.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Mleko zagotować z
cukrem i
wanilią, ostudzić.Zagotować raz jeszcze, przecedzić przez sitko. Dodać odciśniętą
żelatynę, wymieszać. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z
mascarpone, delikatnie wmieszać do masy waniliowej. Przełożyć na masę
truskawkową, wstawić do lodówki na 1 godzinę do całkowitego stężenia.Pozostałą kremówkę ubić z
mascarpone.Ciasto wyjąc z tortownicy, ułożyć na talerzu. Wierzch i boki posmarować cienką warstwą
śmietany. Brzegi obłożyć
biszkoptami, żeby wyglądały jak płotek. Na wierzch zetrzeć
czekoladę, udekorować
truskawkami.Przechowywać w lodówce do momentu podania.Smacznego!W Danii letnie wakacje trwają zaledwie sześć tygodni. Trzeba się więc nimi cieszyć i korzystać, jak tylko się da. My trzy tygodnie spędzimy w Polsce, później wrócimy do domu, i nie wiem jeszcze, co dokładnie będziemy robić. A jak wyglądają Wasze wakacyjne plany? Dopięte na ostatni guzik, czy może wolne z Was ptaki i stawiacie na spontaniczne wyjazdy...?