Wykonanie
Prosty w wykonaniu, delikatny dzięki
masie z samej kremówki, idealny. Zniknął w mgnieniu oka!
Na 2
biszkopty (kwadrat 22cm) - na torcik potrzebna jest ta porcja zrobiona x2:3 duże
jajka1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2/3 szklanki
mąki pszennejNa masę
śmietanową :300 ml
śmietanki 30% (używam Łaciatej)1
fix do bitej śmietany (można pominąć, jeśli już kiedykolwiek robiliście masę z samej kremówki i jesteście 100% pewni, że Wam wyjdzie)1
cukier z prawdziwą
wanilią lub 1
laska waniliiDo dekoracji:
truskawkikilka kostek
mlecznej czekoladyBiszkopt:Oddzielamy
białka od
żółtek,
białka ubijamy (można dodać szczyptę
soli). Do ubitych
białek wsypujemy
cukier i wlewamy
żółtka, ponownie miksujemy, aż masa uzyska blady kolor (ok. 2-3 minuty). Wsypujemy do masy
mąkę i
proszek do pieczenia, mieszamy wszystko delikatnie łyżką, do połączenia się składników. Gotową masę wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
kaszą manną,
bułką tartą lub
mąką - w przypadku formy silikonowej wystarczy ją lekko natłuścić. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175'C - u mnie 15 minut włączony sam dół + 3 minuty góra-dół.
Biszkopt studzimy i przekrajamy, tworząc 2
biszkopty. Jeśli nie potraficie kroić
biszkoptu, wystarczy masę na początku podzielić na 2 części.Masa śmietanowa :300 ml dobrze schłodzonej
śmietanki miksujemy przez kilka minut, aż do stężenia. Jeśli chcemy użyć
fixu, należy dodać go do
śmietanki po kilkunastu sekundach ubijania.Wykończenie:4 schłodzone
biszkopty przekładamy masą
śmietanową, a resztą okładamy boki i wierzch
tortu.
Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, przekrajamy na pół i dekorujemy torcik. Na wierzch ścieramy na drobnych oczkach tarki
czekoladę.