ßßß
Na 2 biszkopty (kwadrat 22cm) - na torcik potrzebna jest ta porcja zrobiona x2:3 duże jajka1/3 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2/3 szklanki mąki pszennejNa masę śmietanową :300 ml śmietanki 30% (używam Łaciatej)1 fix do bitej śmietany (można pominąć, jeśli już kiedykolwiek robiliście masę z samej kremówki i jesteście 100% pewni, że Wam wyjdzie)1 cukier z prawdziwą wanilią lub 1 laska waniliiDo dekoracji:truskawkikilka kostek mlecznej czekoladyBiszkopt:Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy (można dodać szczyptę soli). Do ubitych białek wsypujemy cukier i wlewamy żółtka, ponownie miksujemy, aż masa uzyska blady kolor (ok. 2-3 minuty). Wsypujemy do masy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko delikatnie łyżką, do połączenia się składników. Gotową masę wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną, bułką tartą lub mąką - w przypadku formy silikonowej wystarczy ją lekko natłuścić. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175'C - u mnie 15 minut włączony sam dół + 3 minuty góra-dół. Biszkopt studzimy i przekrajamy, tworząc 2 biszkopty. Jeśli nie potraficie kroić biszkoptu, wystarczy masę na początku podzielić na 2 części.Masa śmietanowa :300 ml dobrze schłodzonej śmietanki miksujemy przez kilka minut, aż do stężenia. Jeśli chcemy użyć fixu, należy dodać go do śmietanki po kilkunastu sekundach ubijania.Wykończenie:4 schłodzone biszkopty przekładamy masą śmietanową, a resztą okładamy boki i wierzch tortu. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, przekrajamy na pół i dekorujemy torcik. Na wierzch ścieramy na drobnych oczkach tarki czekoladę.