ßßß Cookit - przepis na Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Rano telefon: Jadłam kiedyś u Was takie ciasto z truskawkami. Pamiętasz? Z takim sosem. Daj mi przepis, dobrze?
Coś kojarzę. Tylko co to za ciasto? Przeszukuję blog i jest. Okazuje się, że zrobiłam wtedy modyfikację tarty z Kwestii Smaku . Moja wersja była na biszkopcie. Ponieważ akurat zbliżały się urodziny syna, pomyślałam, że wersja na kruchym będzie idealna zamiast tortu. Miałam rację. Niestety ciasto miało jedną wadę - za szybko się skończyło.
Składniki:
ciasto:
200 g mąki
2 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
krem:
1/2 kg mascarpone
3 łyżki cukru (dałam domowy waniliowy)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 ml śmietanki 30%
truskawki (ok 500 g)
Wykonanie:
Mąkę, cukier i masło posiekać, aż utworzą się grudki. Dodać jajko i wanilię i szybko zagnieść krucha ciasto (ja robiłam to wszystko w robocie). Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut. Wyjąc ciasto, rozwałkować tak, aby miało średnicę kilka cm większą niż 24 cm (takiej blachy używamy). Delikatnie, na wałku przenieść na formę i wyłożyć ciastem dno i boki formy. Nakłuć widelcem dno i schować do lodówki na kolejne 30 minut. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na schłodzone ciasto wyłożyć folię i obciążyć ją grochem (lub specjalnymi kuleczkami ceramicznymi). Piec ciasto przez 15 minut. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i wstawić ciasto ponownie do piekarnika na około 5 - 7 minut tak, aby ciasto się zezłociło. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier. W drugiej misce ubić mascarpone z wanilią. Przełożyć śmietaną do mascarpone i połączyć krem ubijając przez chwilę. Krem przełożyć na ostudzony spód. Na wierzchu położyć umyte, osuszone i pokrojone truskawki. Podawać natychmiast.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2016/06/Tarta-z-truskawkami.html