ßßß
Składniki:ciasto:200 g mąki2 łyżki cukru pudru100 g zimnego masła1 jajko1 łyżeczka ekstraktu waniliowegokrem:1/2 kg mascarpone3 łyżki cukru (dałam domowy waniliowy)1 łyżeczka ekstraktu waniliowego250 ml śmietanki 30%truskawki (ok 500 g)Wykonanie:Mąkę, cukier i masło posiekać, aż utworzą się grudki. Dodać jajko i wanilię i szybko zagnieść krucha ciasto (ja robiłam to wszystko w robocie). Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut. Wyjąc ciasto, rozwałkować tak, aby miało średnicę kilka cm większą niż 24 cm (takiej blachy używamy). Delikatnie, na wałku przenieść na formę i wyłożyć ciastem dno i boki formy. Nakłuć widelcem dno i schować do lodówki na kolejne 30 minut. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na schłodzone ciasto wyłożyć folię i obciążyć ją grochem (lub specjalnymi kuleczkami ceramicznymi). Piec ciasto przez 15 minut. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i wstawić ciasto ponownie do piekarnika na około 5 - 7 minut tak, aby ciasto się zezłociło. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier. W drugiej misce ubić mascarpone z wanilią. Przełożyć śmietaną do mascarpone i połączyć krem ubijając przez chwilę. Krem przełożyć na ostudzony spód. Na wierzchu położyć umyte, osuszone i pokrojone truskawki. Podawać natychmiast.