Wykonanie
Ten deser "chodził" za mną od dawna, czekałam tylko kiedy
będę miała świeże
truskawki. Całość
mogę ocenić dość dobrze chociaż pewne zastrzeżenia mam do kruchego
spodu. Moim zdaniem był trochę za twardy i następnym razem dam dwa
żółtka zamiast 1 całego
jajka. Ale krem jest wspaniały, w parze z
truskawkami smakuje rewelacyjnie.
Źródło + moje zmianySkładniki na spód:200 g
mąki2 - 3 łyżki
cukru pudru100 g zimnego
masła1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiSkładniki na krem:1 /2 kg
sera mascarpone, schłodzonego5 łyżek
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/2 szklanki
śmietanki 30%Przesianą
mąkę,
cukier puder i pokrojone na kawałki
masło włożyć do misy miksera i miksować mieszadłem aż z ciasta zrobią się okruszki (można też posiekać
masło z
mąką na stolnicy). Dodać
jajko oraz
wanilię i jeszcze chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć (ciasto można też zagnieść ręcznie). Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkować ciasto na podsypanej
mąką stolnicy na około 3 mm placek. Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę o średnicy 24 cm.
Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta.Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny. Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć. Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i pozostawiając część obciążenia, piec tartę przez kolejne 8 - 10 minut, aż się lekko zrumieni. Ostudzić w formie.
Ser mascarpone wymieszać z
cukrem i
wanilią, a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę
śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty.Przed samym podaniem na krem wyłożyć
truskawki.Smacznego:)