ßßß
Coś dla wielbicieli wilgotnych ciast w stylu murzynka. Dodatkowym atutem jest wyczuwalność lekkiej nuty banana. Dzięki owocom ciasto nie jest suche. Krem idealnie współgra z bananem i czekoladą. Niezwykle delikatny tort, subtelny i nie przesłodzony. Gorąco polecam!Składniki: na ciasto:180 g masła,150 g ciemnej czekolady4 banany,240 g cukru,3 jajka,230 g mąki,4 łyżeczki proszku do pieczenia na krem:300 g mascarpone,230 g śmietanki kremówki,8 łyżek cukru pudru,ekstrakt z prawdziwej wanilii+ jeden duży bananWykonanie:W rondelku masło roztopić z czekoladą, lekko ostudzic. Banany rozgnieść widelcem, wbić jajka, dodać masło i czekoladę, wymieszać. Mąke przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy, całość zmiksować z cukrem.Formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, opruszyć bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 60-70 minut( do tzw. ,,suchego patyczka").Studzić w piekarniku ( ciasto może opaść przy gwałtownej zmianie temperatury otoczenia).W międzyczasie przygotować krem.Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, mascarpone i ekstrakt. Wymieszać delikatnie.Banana pokroić na cieńkie plasterki.Gdy ciasto ostygnie przeciąć je na 2 blaty, 1/3 kremu wysmarować spodnią część ciasta, równomiernie ułożyć na niej pokrojonego banana, przykryć drugim blatem. Całość ozdobić resztą kremu.Smacznego!


