Wykonanie
Home »
banan »
banany » ciasta i
ciasteczka » ciasto » ciasto
czekoladowe » ciasto z kremem »
czekolada » deser »
gorzka czekolada » krem » mascapone »
owoce » słodkie » tort »
Czekoladowy-
bananowy tortśroda, 2 kwietnia 2014
Coś dla wielbicieli wilgotnych ciast w stylu murzynka. Dodatkowym atutem jest wyczuwalność lekkiej nuty
banana. Dzięki
owocom ciasto nie jest suche. Krem idealnie współgra z
bananem i
czekoladą. Niezwykle delikatny tort, subtelny i nie przesłodzony. Gorąco polecam!Składniki: na ciasto:180 g
masła,150 g ciemnej
czekolady4
banany,240 g
cukru,3
jajka,230 g
mąki,4 łyżeczki
proszku do pieczenia na krem:300 g
mascarpone,230 g
śmietanki kremówki,8 łyżek
cukru pudru,ekstrakt z prawdziwej
wanilii+ jeden duży
bananWykonanie:W rondelku
masło roztopić z
czekoladą, lekko ostudzic.
Banany rozgnieść widelcem, wbić
jajka, dodać
masło i
czekoladę, wymieszać.
Mąke przesiać wraz z
proszkiem do pieczenia. Dodać do masy, całość zmiksować z
cukrem.Formę o średnicy 26 cm wysmarować
masłem, opruszyć
bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 60-70 minut( do tzw. ,,suchego patyczka").Studzić w piekarniku ( ciasto może opaść przy gwałtownej zmianie temperatury otoczenia).W międzyczasie przygotować krem.Schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno, dodać
cukier,
mascarpone i ekstrakt. Wymieszać delikatnie.
Banana pokroić na cieńkie plasterki.Gdy ciasto ostygnie przeciąć je na 2 blaty, 1/3 kremu wysmarować spodnią część ciasta, równomiernie ułożyć na niej pokrojonego
banana, przykryć drugim blatem. Całość ozdobić resztą kremu.Smacznego!