ßßß
Składniki na ciasto:7 jajek2/3 szklanki kakao2/3 szklanki mąki1 szklanka drobnego cukruSkładniki na krem:500 ml śmietanki 30%500 g serka mascarpone1/2 szklanki cukru pudru1 cukier z prawdziwą waniliąSkładniki na polewę:100 g masła2 łyżki kakao2 łyżki wody3-4 łyżki cukruDodatkowo:słoik powideł śliwkowychsok z jednej cytryny, czarna herbata i cukier do nasączeniaPoziom trudności 2 . 5/5


Przygotowanie:I. CiastoBiałka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier cały czas miksując. Ubijać przez około 4 minuty. Dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać wymieszaną mąkę z kakao. Dokładnie wymieszać. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać gotowe ciasto.Piec 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić.Ciasto przekroić na dwa blaty. Przygotować mocną herbatę, dodać sok z cytryny i dodać cukru. Gotowym ponczem skropić oba blaty ciasta.II. KremDo miski wlać śmietankę, dodać mascarpone i cukry. Całość dokładnie zmiksować na wysokich obrotach, aż powstanie gęsty krem. Ciasto wyłożyć na jeden blat ciasta. Przykryć drugim blatem.III. PolewaMasło rozpuścić z wodą i cukrem w rondelku. Po rozpuszczeniu dodać kakao. Intensywnie wymieszać i zdjąć z ognia. Jeśli polewa jest za gęsta to dodać odrobinkę wody, dokładnie wymieszać. Polewę wylać na ciasto i rozprowadzić.Ciasto schłodzić.Smacznego!