Wykonanie
Składniki:- 200g
cukru- 200g
masła- 1
jajko- 300g
mąki pszennej- 4 łyżki
kakao- 1 tabliczka
białej czekolady- 2 łyżki
śmietany 30%- 100g masy marcepanowejSposób przygotowania:1.
Masło miksujemy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy
jajko, dalej miksując. Następnie dodajemy
mąkę i
kakao. Zagniatamy ciasto, gdyby się lepiło można dodać trochę
mąki, bądź włożyć na chwilę do lodówki.2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm i wycinamy wybraną foremką
ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.3. Z marcepanu formujemy małe kuleczki, lekko spłaszczamy i układamy je na połowę wyciętych
ciasteczek. Pozostałe
ciasteczka (bez kuleczek marcepanowych) kładziemy na te z marcepanem i lekko dociskami brzegi.4.
Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 min. Wyciągamy z piekarnika, po ostudzeniu ozdabiamy
białą czekoladą rozpuszczoną w
śmietanie.