Wykonanie
Aby tarty atrakcyjniej się prezentowały można je "ubrać" w muffinkowe, kolorowe papilotki. Ja znalazłam ostatnio w pobliskim warzywniaku różowe w białe kropki:) Pocieszne, prawda?Przepis na
czekoladowe mini tarty z powodzeniem można zastosować przygotowując standardową, dużą tartę. A zatem jak zawsze: zachęcam, polecam i pozdrawiam,
AsiaP.S. W przygotowaniu tarty pomogła mi lektura "Cook with Jamie" Jamiego Olivera. Zmieniłam jedynie proporcje, stąd "
dziwne" ilości składników na ciasto i wypełnienie:)
Składniki na spód do tarty (1 duża lub 12 mini (wielkości muffinek)):162 g schłodzonego
masła112 g
cukruszczypta
soli282 g
mąki pszennej2 małe
jajka lub jedno duże35 g
kakao1-2 łyżki zimnej
wodySkładniki na wypełnienie tarty:100 ml
mleka pełnotłustego280 ml
śmietanki 30%35 g
cukru175 g gorzkiej, wysokiej jakości
czekolady1 duże lub 2 małe
jajkaPrzygotowanie:Składniki na spód do tarty połączyć ze sobą. Można posiekać je nożem i krótko zagnieść lub użyć robota kuchennego, końcówka: mieszadło.
Wodę dodajemy jedynie w przypadku, gdy nasze ciasto wygląda na zbyt suche i nie udaje się go połączyć. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę (tylko wtedy będzie super kruche).Wypoczęte ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do dużej tarty lub formę do pieczenia muffinek, wcześniej wysmarowaną
masłem i oprószoną
bułką tartą lub
mąką. Jeśli pieczemy mini tarty, to na tym etapie nie używamy papilotek.Tarty pieczemy najpierw bez wypełnienia. W tym celu rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu), ciasto w formie nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie wybrzuszało się i zachowało pożądany kształt. Pieczemy ok. 12-15 minut.Podpieczone spody/spód tarty wyciągamy z piekarnika.W tym czasie przygotowujemy wypełnienie do tarty. Do rondelka wlać
mleko,
śmietankę i
cukier. Mieszając delikatnie doprowadzić do wrzenia i szybko zdjąć z ognia/płyty.Do mikstury dodać połamaną
czekoladę, wymieszać do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji i na chwilę odstawić. Następnie wbić jajko/jajka energicznie mieszając.Do formy z
ciastem wlać wypełnienie i ponownie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kolejne 15 minut.Tartę należy wyjąć z piekarnika, odłożyć do ostygnięcia i włożyć do lodówki na kilka godzin. W tym czasie wypełnienie tarty nabierze aksamitnej, cudownej konsystencji.W sezonie
owocowym najlepszą dekoracją tarty będą świeże
owoce:
maliny,
jeżyny,
truskawki. Kiedy
owoce te są niedostępne można poratować się odrobiną
cukru pudru i
czekoladową dekoracją lub w ogóle zrezygnować z "upiększania" naszego wypieku.Smacznego!