ßßß
 
            
         Składniki na spód do tarty (1 duża lub 12 mini (wielkości muffinek)):162 g schłodzonego masła112 g cukruszczypta soli282 g mąki pszennej2 małe jajka lub jedno duże35 g kakao1-2 łyżki zimnej wodySkładniki na wypełnienie tarty:100 ml mleka pełnotłustego280 ml śmietanki 30%35 g cukru175 g gorzkiej, wysokiej jakości czekolady1 duże lub 2 małe jajkaPrzygotowanie:Składniki na spód do tarty połączyć ze sobą. Można posiekać je nożem i krótko zagnieść lub użyć robota kuchennego, końcówka: mieszadło. Wodę dodajemy jedynie w przypadku, gdy nasze ciasto wygląda na zbyt suche i nie udaje się go połączyć. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę (tylko wtedy będzie super kruche).Wypoczęte ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do dużej tarty lub formę do pieczenia muffinek, wcześniej wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą lub mąką. Jeśli pieczemy mini tarty, to na tym etapie nie używamy papilotek.Tarty pieczemy najpierw bez wypełnienia. W tym celu rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu), ciasto w formie nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie wybrzuszało się i zachowało pożądany kształt. Pieczemy ok. 12-15 minut.Podpieczone spody/spód tarty wyciągamy z piekarnika.W tym czasie przygotowujemy wypełnienie do tarty. Do rondelka wlać mleko, śmietankę i cukier. Mieszając delikatnie doprowadzić do wrzenia i szybko zdjąć z ognia/płyty.Do mikstury dodać połamaną czekoladę, wymieszać do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji i na chwilę odstawić. Następnie wbić jajko/jajka energicznie mieszając.Do formy z ciastem wlać wypełnienie i ponownie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kolejne 15 minut.Tartę należy wyjąć z piekarnika, odłożyć do ostygnięcia i włożyć do lodówki na kilka godzin. W tym czasie wypełnienie tarty nabierze aksamitnej, cudownej konsystencji.W sezonie owocowym najlepszą dekoracją tarty będą świeże owoce: maliny, jeżyny, truskawki. Kiedy owoce te są niedostępne można poratować się odrobiną cukru pudru i czekoladową dekoracją lub w ogóle zrezygnować z "upiększania" naszego wypieku.Smacznego!
Składniki na spód do tarty (1 duża lub 12 mini (wielkości muffinek)):162 g schłodzonego masła112 g cukruszczypta soli282 g mąki pszennej2 małe jajka lub jedno duże35 g kakao1-2 łyżki zimnej wodySkładniki na wypełnienie tarty:100 ml mleka pełnotłustego280 ml śmietanki 30%35 g cukru175 g gorzkiej, wysokiej jakości czekolady1 duże lub 2 małe jajkaPrzygotowanie:Składniki na spód do tarty połączyć ze sobą. Można posiekać je nożem i krótko zagnieść lub użyć robota kuchennego, końcówka: mieszadło. Wodę dodajemy jedynie w przypadku, gdy nasze ciasto wygląda na zbyt suche i nie udaje się go połączyć. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę (tylko wtedy będzie super kruche).Wypoczęte ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do dużej tarty lub formę do pieczenia muffinek, wcześniej wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą lub mąką. Jeśli pieczemy mini tarty, to na tym etapie nie używamy papilotek.Tarty pieczemy najpierw bez wypełnienia. W tym celu rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu), ciasto w formie nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie wybrzuszało się i zachowało pożądany kształt. Pieczemy ok. 12-15 minut.Podpieczone spody/spód tarty wyciągamy z piekarnika.W tym czasie przygotowujemy wypełnienie do tarty. Do rondelka wlać mleko, śmietankę i cukier. Mieszając delikatnie doprowadzić do wrzenia i szybko zdjąć z ognia/płyty.Do mikstury dodać połamaną czekoladę, wymieszać do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji i na chwilę odstawić. Następnie wbić jajko/jajka energicznie mieszając.Do formy z ciastem wlać wypełnienie i ponownie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kolejne 15 minut.Tartę należy wyjąć z piekarnika, odłożyć do ostygnięcia i włożyć do lodówki na kilka godzin. W tym czasie wypełnienie tarty nabierze aksamitnej, cudownej konsystencji.W sezonie owocowym najlepszą dekoracją tarty będą świeże owoce: maliny, jeżyny, truskawki. Kiedy owoce te są niedostępne można poratować się odrobiną cukru pudru i czekoladową dekoracją lub w ogóle zrezygnować z "upiększania" naszego wypieku.Smacznego!