ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe mini tarty

Czekoladowe mini tarty

nazwa

Wykonanie

Aby tarty atrakcyjniej się prezentowały można je "ubrać" w muffinkowe, kolorowe papilotki. Ja znalazłam ostatnio w pobliskim warzywniaku różowe w białe kropki:) Pocieszne, prawda?
Przepis na czekoladowe mini tarty z powodzeniem można zastosować przygotowując standardową, dużą tartę. A zatem jak zawsze: zachęcam, polecam i pozdrawiam,
Asia
P.S. W przygotowaniu tarty pomogła mi lektura "Cook with Jamie" Jamiego Olivera. Zmieniłam jedynie proporcje, stąd "dziwne" ilości składników na ciasto i wypełnienie:)
Składniki na spód do tarty (1 duża lub 12 mini (wielkości muffinek)):
162 g schłodzonego masła
112 g cukru
szczypta soli
282 g mąki pszennej
2 małe jajka lub jedno duże
35 g kakao
1-2 łyżki zimnej wody
Składniki na wypełnienie tarty:
100 ml mleka pełnotłustego
280 ml śmietanki 30%
35 g cukru
175 g gorzkiej, wysokiej jakości czekolady
1 duże lub 2 małe jajka
Przygotowanie:
Składniki na spód do tarty połączyć ze sobą. Można posiekać je nożem i krótko zagnieść lub użyć robota kuchennego, końcówka: mieszadło. Wodę dodajemy jedynie w przypadku, gdy nasze ciasto wygląda na zbyt suche i nie udaje się go połączyć. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę (tylko wtedy będzie super kruche).
Wypoczęte ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do dużej tarty lub formę do pieczenia muffinek, wcześniej wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą lub mąką. Jeśli pieczemy mini tarty, to na tym etapie nie używamy papilotek.
Tarty pieczemy najpierw bez wypełnienia. W tym celu rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu), ciasto w formie nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie wybrzuszało się i zachowało pożądany kształt. Pieczemy ok. 12-15 minut.
Podpieczone spody/spód tarty wyciągamy z piekarnika.
W tym czasie przygotowujemy wypełnienie do tarty. Do rondelka wlać mleko, śmietankę i cukier. Mieszając delikatnie doprowadzić do wrzenia i szybko zdjąć z ognia/płyty.
Do mikstury dodać połamaną czekoladę, wymieszać do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji i na chwilę odstawić. Następnie wbić jajko/jajka energicznie mieszając.
Do formy z ciastem wlać wypełnienie i ponownie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kolejne 15 minut.
Tartę należy wyjąć z piekarnika, odłożyć do ostygnięcia i włożyć do lodówki na kilka godzin. W tym czasie wypełnienie tarty nabierze aksamitnej, cudownej konsystencji.
W sezonie owocowym najlepszą dekoracją tarty będą świeże owoce: maliny, jeżyny, truskawki. Kiedy owoce te są niedostępne można poratować się odrobiną cukru pudru i czekoladową dekoracją lub w ogóle zrezygnować z "upiększania" naszego wypieku.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/04/czekoladowe-mini-tarty.html