ßßß Cookit - przepis na Babka czekoladowo-migdałowa

Babka czekoladowo-migdałowa

nazwa

Wykonanie

Po długiej nieobecności, spowodowanej nawałem pracy zawodowej i brakiem wolnego czasu, zdecydowałam jednak wprowadzić do moich zakamarków nieco świątecznego akcentu.
Pyszna ,czekoladowa babka /bez której nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocy/ to jedyny wypiek, który udało mi się przygotować.....................no cóż...może w przyszłym roku nadrobię zaległości i będę mogła poszaleć nieco w mojej kuchni
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżka ciemnego kakao
100 g masła
150 ml mleka
4 jaja
100 g cukru
200 g mąki pszennej
50 g drobno pokrojonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
polewa:
150 g białej czekolady
150 g słodkiej śmietanki 30%
oraz: czekoladowe jajka i kolorowe cukierki do dekoracji
Wykonanie:
-Pokruszoną czekoladę , masło i kakao rozpuścić w kąpieli wodnej.
-Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i połączyć z przestudzoną masą czekoladową.
-Dodać aromat, mleko , mąkę z proszkiem do pieczenia i migdały.
-Wymieszać składniki i przelać do niewielkiej ,wysmarowanej masłem foremki na babkę .
-Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
-Lekko przestudzone ciasto wyjąć z foremki i przełożyć na kratkę kuchenną.
-Kremówkę zagotować, zdjąć z ognia i połączyć z połamaną czekoladą.
-Gotową polewę lekko przestudzić i polać nią zimne ciasto.
-Wierzch udekorować ozdobnymi cukierkami i czekoladowymi jajkami.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/04/babka-czekoladowo-migdaowa.html