Wykonanie
            
I jeszcze jedna babka,która należy do tradycji moich Świąt Wielkanocnych.Obok babki piaskowej,która jednak dominuje na świątecznym 
stole,marmurek nierozerwalnie uzupełnia babkowy duet.

Składniki:

250 g miękkiego 
masła2 szklanki 
mąki pszennej4 
jaja1 szklanka 
cukru½ szklanki 
mleka1 i ½ łyżeczki 
proszku do pieczeniaaromat waniliowy/może być cukier/szczypta 
soli1,5 łyżki ciemnego 
kakao50 g startej 
czekoladyWykonanie:
Masło utrzeć mikserem na jednolitą kremową masę.Dodać 
cukier ,
aromat waniliowy i ubijać nadal/ok.3 min/Następnie dodawać po jednym 
jajku wciąż ubijając. Wymieszać 
mąkę z proszkiem, dodać 
sól. Przesianą mieszankę dosypywać stopniowo, na przemian z 
mlekiem do masy 
maślano-jajecznej. Delikatnie wymieszać do chwili połączenia się wszystkich składników. Ciasto podzielić na pół. .Do jednej części dodać 
kakao,
czekoladę i wymieszać .Nasmarować formę 
masłem ,wysypać 
bułką tartą .Nakładać na zmianę ciasto jasne i ciemne ,a na koniec zrobić widelcem zygzaki .Piec ok. 45 min .w temp.170- 180 st . Sprawdzić gotowe ciasto patyczkiem .Wystudzić chwilę w formie, a później na siatce .Zimne ciasto posypać 
cukrem pudrem.


