Wykonanie

I jeszcze jedna babka,która należy do tradycji moich Świąt Wielkanocnych.Obok babki piaskowej,która jednak dominuje na świątecznym
stole,marmurek nierozerwalnie uzupełnia babkowy duet.

Składniki:

250 g miękkiego
masła2 szklanki
mąki pszennej4
jaja1 szklanka
cukru½ szklanki
mleka1 i ½ łyżeczki
proszku do pieczeniaaromat waniliowy/może być cukier/szczypta
soli1,5 łyżki ciemnego
kakao50 g startej
czekoladyWykonanie:
Masło utrzeć mikserem na jednolitą kremową masę.Dodać
cukier ,
aromat waniliowy i ubijać nadal/ok.3 min/Następnie dodawać po jednym
jajku wciąż ubijając. Wymieszać
mąkę z proszkiem, dodać
sól. Przesianą mieszankę dosypywać stopniowo, na przemian z
mlekiem do masy
maślano-jajecznej. Delikatnie wymieszać do chwili połączenia się wszystkich składników. Ciasto podzielić na pół. .Do jednej części dodać
kakao,
czekoladę i wymieszać .Nasmarować formę
masłem ,wysypać
bułką tartą .Nakładać na zmianę ciasto jasne i ciemne ,a na koniec zrobić widelcem zygzaki .Piec ok. 45 min .w temp.170- 180 st . Sprawdzić gotowe ciasto patyczkiem .Wystudzić chwilę w formie, a później na siatce .Zimne ciasto posypać
cukrem pudrem.

