ßßß Cookit - przepis na Ekspresowa babka czekoladowa…

Ekspresowa babka czekoladowa…

nazwa

Wykonanie

Przepis na tą babkę dostałam od koleżanki i bardzo się cieszę, że mi go podesłała, bo jest naprawdę świetny. Wystarczy kilka podstawowych składników, by otrzymać piękny, smakowity wypiek, który po prostu nie może się nie udać.
Babka jest lekka i puszysta, ładnie się kroi i wspaniale smakuje. Do tego nie wymaga dużych nakładów pracy, a do jej zrobienia wystarczą mały rondelek, miska i łyżka, plus oczywiście forma do babki :) Zaręczam, że nie sprawi Wam żadnych trudności. Ja swoją piekłam w towarzystwie mojej, rozkapryszonej dziś nieco, Córci, więc przepis testowany był w warunkach niemalże polowych ;)
Bardzo Was zachęcam do wypróbowania tej babki. Będziecie zadowoleni.
Polecam :)
Składniki:
125g niesolonego masła
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
2 duże jajka
2 szklanki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
Dodatkowo:
150g ciemnej czekolady (min. 70%)
łyżka masła
Wykonanie:
125g masła, cukier oraz mleko umieścić w niedużym rondelku i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier i masło się rozpuszczą. Odstawić do przestygnięcia.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać do dużej miski.
Gdy masa przestygnie wlać ją do miski z suchymi składnikami, dodać roztrzepane jajka i wszystko wymieszać łyżką do połączenia składników.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Piec w temperaturze 180 °C przez około 45 minut lub do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawić na chwilę w formie, po czym wyjąć i studzić na kratce.
W międzyczasie rozpuścić czekoladę z łyżką masła w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą udekorować babkę.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/03/29/ekspresowa-babka-czekoladowa