ßßß
Przepis na tą babkę dostałam od koleżanki i bardzo się cieszę, że mi go podesłała, bo jest naprawdę świetny. Wystarczy kilka podstawowych składników, by otrzymać piękny, smakowity wypiek, który po prostu nie może się nie udać.Babka jest lekka i puszysta, ładnie się kroi i wspaniale smakuje. Do tego nie wymaga dużych nakładów pracy, a do jej zrobienia wystarczą mały rondelek, miska i łyżka, plus oczywiście forma do babki :) Zaręczam, że nie sprawi Wam żadnych trudności. Ja swoją piekłam w towarzystwie mojej, rozkapryszonej dziś nieco, Córci, więc przepis testowany był w warunkach niemalże polowych ;)Bardzo Was zachęcam do wypróbowania tej babki. Będziecie zadowoleni.Polecam :)
Składniki:125g niesolonego masła3/4 szklanki cukru1/2 szklanki mleka2 duże jajka2 szklanki maki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki kakaoDodatkowo:150g ciemnej czekolady (min. 70%)łyżka masłaWykonanie:125g masła, cukier oraz mleko umieścić w niedużym rondelku i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier i masło się rozpuszczą. Odstawić do przestygnięcia.Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać do dużej miski.Gdy masa przestygnie wlać ją do miski z suchymi składnikami, dodać roztrzepane jajka i wszystko wymieszać łyżką do połączenia składników.Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.Piec w temperaturze 180 °C przez około 45 minut lub do tzw suchego patyczka.Po upieczeniu pozostawić na chwilę w formie, po czym wyjąć i studzić na kratce.W międzyczasie rozpuścić czekoladę z łyżką masła w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą udekorować babkę.Smacznego :)

