Wykonanie
Są idealne:) Bardzo
czekoladowe, szybkie do zrobienia i nie za słodkie. Dzięki dodaniu do nich
płatków wmawiam sobie, że są zdrowe. Same zalety! Upiekłam je na wizytę Basi z Olą. Niestety dziewczyny nie zdążyły wpaść ale
ciastka zniknęły w sekundę. Mój mąż i synek zjedli je do ostatniego okruszka popijając zimnym
mlekiem. Cóż..dla Basi
będę musiała upiec coś innego:)
Składniki:100 g
płatków (mogą być owsiane, pszenne, żytnie, jęczmienne itp)100 g
cukru120 g
mąki pszennej1
jajko (lekko roztrzepane)łyżka ciemnego
kakao50 g
czekolady15 g
masła1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaok 1/2 szklanki
mleka- dodawaj stopniowoWykonanie:
Czekoladę i
masło rozpuść w kąpieli
wodnej. Gdy przestygnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. Masa jest dość gęsta. Formuj
ciasteczka łyżką i wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piecz przez 20-25 min. w temp. 180 stopni.Smacznego!