Wykonanie
            
Przepis na murzynka przygotowanego i lekko zmodyfikowanego przez mojego 
mężaSkładniki - forma 30x101 kostka 
masła4 łyżki 
kakao (2 gorzkiego i 2 słodkiego)375 g 
mąki pszennej10 g 
proszku do pieczenia4 
jajka1,5 szklanki 
cukru1 szklanka 
mlekatabliczka 
czekolady deserowej (na polewę)

Sposób przygotowania:
masło rozpuść w garnku na małym ogniudodaj 
cukier, 
kakao,
mleko i wolno podgrzewaj, ciągle mieszając w celu uzyskania jednolitej masydo tak przygotowanej masy dodaj 
mąkę pszenną zmieszaną z 
proszkiem do pieczenia i mieszaj za pomocą mikseradodaj pojedynczo 
żółtka z 4 
jajek, ciągle miksując (
białka pozostaw w odrębnej czystej misce) w odrębnej misce ubij z 
białek sztywną pianę i dodaj ją do naszej masy, bardzo delikatnie mieszając łyżąmasę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowarowanej tłuszczem i wysypanej 
bułką tartąpiec ok. 50 minut w 180 stopniach bez termoobiegu (sprawdź ciasto za pomocą wykałaczki)po wyjęciu z formy i przestygnięciu ciasto oblej polewą z 
czekolady