ßßß
 
            
         Szał ogródkowy nadal u nas trwa, a mój upragniony stolik piknikowy stanął na swoim miejscu. Mąż spisał się na medal i do pełni szczęścia brakuje mi już tylko trochę lakieru do drewna, bo chwilowo pomalowany jest wyłącznie blat, oraz dobrej pogody na weekend, żeby można było oficjalnie rozpocząć sezon grillowy :)) Zanim jednak na stole staną talerze sałatek i grillowanego mięska, wypróbowujemy go z Zuzią przy popołudniowej herbatce, zagryzanej oczywiście ciastem :)Tym razem upiekłam takie zwykłe ciasto marmurkowe, wzbogacone kruszonką, która Zuzi bardzo, ale to bardzo przypadła do gustu. Samo ciasto jest przyjemnie wilgotne, ale nie ciężkie, słodkie, z mocno wyczuwalnym aromatem wanilii i uroczym marmurkowym wzorkiem. Jak dla mnie prostota w najlepszym wydaniu :)Polecam :)
Szał ogródkowy nadal u nas trwa, a mój upragniony stolik piknikowy stanął na swoim miejscu. Mąż spisał się na medal i do pełni szczęścia brakuje mi już tylko trochę lakieru do drewna, bo chwilowo pomalowany jest wyłącznie blat, oraz dobrej pogody na weekend, żeby można było oficjalnie rozpocząć sezon grillowy :)) Zanim jednak na stole staną talerze sałatek i grillowanego mięska, wypróbowujemy go z Zuzią przy popołudniowej herbatce, zagryzanej oczywiście ciastem :)Tym razem upiekłam takie zwykłe ciasto marmurkowe, wzbogacone kruszonką, która Zuzi bardzo, ale to bardzo przypadła do gustu. Samo ciasto jest przyjemnie wilgotne, ale nie ciężkie, słodkie, z mocno wyczuwalnym aromatem wanilii i uroczym marmurkowym wzorkiem. Jak dla mnie prostota w najlepszym wydaniu :)Polecam :) * przepis z „Cake” Rachel AllenSkładniki na tortownicę 23cm:225g miękkiego niesolonego masła225g drobnego cukru do wypieków4 duże jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii225g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia50ml mleka25g ciemnego kakaoNa kruszonkę:120g mąki pszennej75g drobnego cukru75 zimnego niesolonego masła75g gorzkiej lub mlecznej czekolady posiekanej lub w postaci czekoladowych łezekDodatkowo:cukier puder do posypania (ja pominęłam)Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.Zacznij od przygotowania kruszonki. Mąkę wymieszaj w dużej misce z cukrem i dodaj pokrojone masło. Rozetrzyj palcami masło z suchymi składnikami, aż powstaną grudki. Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę. Odstaw całość do lodówki na czas przygotowania ciasta.Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzep z ekstraktem waniliowym i dodawaj stopniowo do masy maślanej, cały czas ucierając na niskich obrotach. Zmiksuj wszystko do całkowitego połączenia. Do misy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie. Wlej mleko i jeszcze raz zmiksuj do połączenia.Przełóż połowę ciasta do innej miski, a do reszty wmieszaj kakao.Spód formy wyłóż papierem do pieczenia*, a boki wysmaruj masłem. Nakładaj porcjami na przemian jasne i ciemne ciasto. Wyrównaj lekko, a na wierzch wyłóż przygotowaną wcześniej kruszonkę. Piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut, aż kruszonka się zarumieni, a wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy po wyjęciu.Upieczone ciasto pozostaw przez 10 minut w formie, po czym wyjmij ostrożnie i wystudź całkowicie na kratce.Zimne ciasto możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.Smacznego :)
* przepis z „Cake” Rachel AllenSkładniki na tortownicę 23cm:225g miękkiego niesolonego masła225g drobnego cukru do wypieków4 duże jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii225g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia50ml mleka25g ciemnego kakaoNa kruszonkę:120g mąki pszennej75g drobnego cukru75 zimnego niesolonego masła75g gorzkiej lub mlecznej czekolady posiekanej lub w postaci czekoladowych łezekDodatkowo:cukier puder do posypania (ja pominęłam)Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.Zacznij od przygotowania kruszonki. Mąkę wymieszaj w dużej misce z cukrem i dodaj pokrojone masło. Rozetrzyj palcami masło z suchymi składnikami, aż powstaną grudki. Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę. Odstaw całość do lodówki na czas przygotowania ciasta.Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzep z ekstraktem waniliowym i dodawaj stopniowo do masy maślanej, cały czas ucierając na niskich obrotach. Zmiksuj wszystko do całkowitego połączenia. Do misy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie. Wlej mleko i jeszcze raz zmiksuj do połączenia.Przełóż połowę ciasta do innej miski, a do reszty wmieszaj kakao.Spód formy wyłóż papierem do pieczenia*, a boki wysmaruj masłem. Nakładaj porcjami na przemian jasne i ciemne ciasto. Wyrównaj lekko, a na wierzch wyłóż przygotowaną wcześniej kruszonkę. Piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut, aż kruszonka się zarumieni, a wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy po wyjęciu.Upieczone ciasto pozostaw przez 10 minut w formie, po czym wyjmij ostrożnie i wystudź całkowicie na kratce.Zimne ciasto możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.Smacznego :)
 * Najlepiej włożyć na spód duży kawałek papieru do pieczenia i wypuścić jego brzegi poza obręcz. Dzięki temu łatwiej będzie wyjąć ciasto z formy.
* Najlepiej włożyć na spód duży kawałek papieru do pieczenia i wypuścić jego brzegi poza obręcz. Dzięki temu łatwiej będzie wyjąć ciasto z formy.