Wykonanie
Jeśli chcecie więcej przepisów dla dzieci, nie trzeba mnie długo namawiać ;-). Za Waszą radą zaopatrzyłam się w 'Biedronce' (...było to jeszcze w okresie poświątecznym) w odpowiednią foremkę i upiekłam
waniliowe misie. Skorzystałam z prostego przepisu na babeczki. Misie rosną równo z formą, nie robią się im nieładne 'garby', ciasto ma delikatną konsystencję i nadaje się do nadziewania. Misie można mrozić, by wykorzystać je wtedy, kiedy maluszki o nie poproszą :-). Jako nadzienie wykorzystałam nutellę, bo akurat miałam pod ręką, ale możecie wykorzystać np. domowy krem budyniowy. Obiecuję - dzieci będą zachwycone!Składniki na około 20 misiów:130 g
masłapół szklanki drobnego
cukru do wypieków2
jajka3/4 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 - 3 łyżki
mlekadodatkowo: odrobina
kakao (około 1 łyżeczki)nutella do nadziewaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać
wanilię i utrzeć. Do masy
maślanej dodać suche składniki i
mleko, wymieszać szpatułką.Z przygotowanej masy odłożyć 2 łyżki, dodać do niej 1 - 1,5 łyżeczki
kakao, wymieszać.Formę na misie dokładnie wysmarować
masłem, oprószyć
mąką, nadmiar
mąki strzepać. Masę
kakaową nałożyć do rękawa cukierniczego i przy pomocy małej okrągłej tylki wycisnąć łapki i uszy w odpowiednie miejsca w foremkach. Do rękawa przełożyć masę
waniliową i wycisnąć do foremek, do połowy ich wysokości . Ciasto do foremek można nakładać także łyżeczką, lecz przy pomocy rękawa jest o wiele prościej.Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut (lub krócej), do zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Ochłodzone misie przewrócić na brzuszki, każdy nadziać w dwóch miejscach nutellą.Smacznego :-).