ßßß
Przypadkiem zauważone figi zainspirowały mnie do stworzenia tego ciasta. Nie jest ono bardzo słodkie, ma migdałowy spód i pyszne figi na wierzchu.
Do przygotowania tarty potrzebujesz:- 100g zmielonych na mączkę migdałów- 100g mąki pszennej- 100g masła- 50g cukru- 1 jajka- szczypty soli
Do nadzienia potrzebujesz:- 100g czekolady mlecznej- 100g czekolady gorzkiej- 200g śmietany 30%- 2 jajek- 3 łyżek cukru- 6 fig
Zagnieć ciasto ze wszystkich składników, umieść je w lodówce, by stężało. Natłuszczoną formę wypełnij ciastem, które musisz rozprowadzić cienką warstwą`po całej formie. Ciasto będzie bardziej lepkie niż zwykłe kruche, możesz użyć odrobiny mąki. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem. Ciasto wyłóż papierem do pieczenia i wysyp grochem. Piecz przez 15 minut, następnie usuń papier i piecz przez 10 minut.
Śmietanę podgrzej w kąpieli wodnej, do gorącej dodaj połamaną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści zdejmij miskę z garnka i odstaw do ostygnięcia. Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem, białka ubij na sztywną pianę. Gdy czekolada ostygnie połącz wszystkie składniki i wylej masę na kruchy spód. Piecz w 190 stopniach z termoobiegiem przez 20 minut. Po ostygnięciu ułóż na cieście pokrojone na ćwiartki figi. Włóż ciasto do lodówki na minimum pół godziny.Smacznego !