Wykonanie

Przypadkiem zauważone
figi zainspirowały mnie do stworzenia tego ciasta. Nie jest ono bardzo słodkie, ma
migdałowy spód i pyszne
figi na wierzchu.

Do przygotowania tarty potrzebujesz:- 100g zmielonych na mączkę
migdałów- 100g
mąki pszennej- 100g
masła- 50g
cukru- 1
jajka- szczypty
soli
Do nadzienia potrzebujesz:- 100g
czekolady mlecznej- 100g
czekolady gorzkiej- 200g
śmietany 30%- 2
jajek- 3 łyżek
cukru- 6 fig

Zagnieć ciasto ze wszystkich składników, umieść je w lodówce, by stężało. Natłuszczoną formę wypełnij
ciastem, które musisz rozprowadzić cienką warstwą`po całej formie. Ciasto będzie bardziej lepkie niż zwykłe kruche, możesz użyć odrobiny
mąki. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem. Ciasto wyłóż papierem do pieczenia i wysyp
grochem. Piecz przez 15 minut, następnie usuń papier i piecz przez 10 minut.
Śmietanę podgrzej w kąpieli
wodnej, do gorącej dodaj połamaną
czekoladę. Gdy
czekolada się rozpuści zdejmij miskę z garnka i odstaw do ostygnięcia.
Białka oddziel od
żółtek.
Żółtka ubij z
cukrem,
białka ubij na sztywną pianę. Gdy
czekolada ostygnie połącz wszystkie składniki i wylej masę na kruchy spód. Piecz w 190 stopniach z termoobiegiem przez 20 minut. Po ostygnięciu ułóż na cieście pokrojone na ćwiartki
figi. Włóż ciasto do lodówki na minimum pół godziny.Smacznego !