Wykonanie
            
Dzisiaj zapraszam Was na pyszny 
czekoladowo-
śmietanowy tort z okazji 80 urodzin babci mojego 
męża :). Pomysł na niego powstawał "na bieżąco" w trakcie pieczenia. Masa czekoladowa to ta którą znacie już z 
tortu Andaluzja . 
Biszkopt też Wam już prezentowałam tutaj . Połączenie wszystkiego w całość to moja radosna twórczość :) Polecam Wam baaardzo, bo wyszło pysznie :)Składniki na tortownicę 22-24 cm6 
jajekszczypta 
soli1/2 szkl (100g) 
mąki pszennej1/4 szkl (35g) 
mąki ziemniaczanej3/4 szkl (160g) 
cukru3 łyżki 
kakao1 łyżeczka 
proszku do pieczeniaBiałka oddzielić od 
żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą 
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać 
cukier, a następnie kolejno 
żółtka i obydwie przesiane i wymieszane 
mąki oraz 
proszek do pieczenia i 
kakao. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu). Przekroić na 3 blaty (jeśli mamy jakieś ścinki warto je zmiksować blenderem - zyskamy wówczas obsypkę do 
boków tortu).Składniki na masę 
czekoladową:250g 
gorzkiej czekolady ( ok. 60% 
kakao)100g 
śmietany kremówki 36%80g 
masła w temp. pokojowej100g 
śmietany kremówki 36% ubitej na sztywno
Czekoladę posiekać drobno i włożyć do miseczki. 
Śmietanę kremówkę podgrzać bardzo mocno nie doprowadzając jej jednak do wrzenia i zalać nią 
czekoladę. Odczekać chwilkę i dokładnie wymieszać. Powinna powstać gładka czekoladowa masa. Lekko wystudzić. Do większej miseczki w której będziemy kontynuować robienie masy odłożyć 250g masy czekoladowej (pozostała część posłuży nam później do posmarowania wierzchu).
Masło utrzeć dokładnie na puszysta masę, dodać masę 
czekoladową i zmiksować. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno 
śmietanę kremówkę.Składniki na poncz:250 ml 
wody1 łyżeczka 
cukru2 łyżki 
likieru czekoladowegoBlaty 
tortowe naponczować. Na spód tortownicy ułożyć pierwszy z blatów. Wyłożyć na niego 
krem czekoladowy (ewentualnie 2-3 łyżki odłożyć do dekoracji). Przykryć kolejnym blatem i wstawić do lodówki.Składniki na masę 
śmietanową:400ml 
śmietany kremówki 36%1 łyżka 
cukru pudruŚmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając 
cukier puder. Dwie-trzy łyżki odłożyć do dekoracji. Masę 
śmietanową wyłożyć na blat 
tortowy i przykryć ostatnim krążkiem. Boki tort u wyrównać, wierzch posmarować wcześniej odłożoną masą 
czekoladową. Wstawić do lodówki.Składniki na polewę:3 łyżki wrzącej 
wody lub 
mleka3 łyżki 
cukru pudru3 łyżki ciemnego 
kakao100g 
margaryny lub 
masłaDo rondelka wlać 
wodę i rozpuścić w niej 
cukier (kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa będzie miała śliczny połysk, a jej poszczególne składniki się nam nie zważą i nie "rozwarstwią".) Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki 
masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane 
kakao. Energicznie mieszamy (najlepiej rózgą lub trzepaczką) by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy wierzch i boki 
tortu. Wstawiamy na chwilę by się schłodził.Boki 
tortu można obsypać wcześniej zmiksowanymi kawałkami 
biszkopta. Udekorować wedle uznania.Schłodzić. Wyjąć z lodówki minimum 15-20 minut przed podaniem, by masa czekoladowa "lekko zmiękła".Smacznego :)


