ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowo-śmietanowy

Tort czekoladowo-śmietanowy

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny czekoladowo-śmietanowy tort z okazji 80 urodzin babci mojego męża :). Pomysł na niego powstawał "na bieżąco" w trakcie pieczenia. Masa czekoladowa to ta którą znacie już z tortu Andaluzja . Biszkopt też Wam już prezentowałam tutaj . Połączenie wszystkiego w całość to moja radosna twórczość :) Polecam Wam baaardzo, bo wyszło pysznie :)
Składniki na tortownicę 22-24 cm
6 jajek
szczypta soli
1/2 szkl (100g) mąki pszennej
1/4 szkl (35g) mąki ziemniaczanej
3/4 szkl (160g) cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia i kakao. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu). Przekroić na 3 blaty (jeśli mamy jakieś ścinki warto je zmiksować blenderem - zyskamy wówczas obsypkę do boków tortu).
Składniki na masę czekoladową:
250g gorzkiej czekolady ( ok. 60% kakao)
100g śmietany kremówki 36%
80g masła w temp. pokojowej
100g śmietany kremówki 36% ubitej na sztywno
Czekoladę posiekać drobno i włożyć do miseczki. Śmietanę kremówkę podgrzać bardzo mocno nie doprowadzając jej jednak do wrzenia i zalać nią czekoladę. Odczekać chwilkę i dokładnie wymieszać. Powinna powstać gładka czekoladowa masa. Lekko wystudzić. Do większej miseczki w której będziemy kontynuować robienie masy odłożyć 250g masy czekoladowej (pozostała część posłuży nam później do posmarowania wierzchu).
Masło utrzeć dokładnie na puszysta masę, dodać masę czekoladową i zmiksować. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę.
Składniki na poncz:
250 ml wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżki likieru czekoladowego
Blaty tortowe naponczować. Na spód tortownicy ułożyć pierwszy z blatów. Wyłożyć na niego krem czekoladowy (ewentualnie 2-3 łyżki odłożyć do dekoracji). Przykryć kolejnym blatem i wstawić do lodówki.
Składniki na masę śmietanową:
400ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Dwie-trzy łyżki odłożyć do dekoracji. Masę śmietanową wyłożyć na blat tortowy i przykryć ostatnim krążkiem. Boki tort u wyrównać, wierzch posmarować wcześniej odłożoną masą czekoladową. Wstawić do lodówki.
Składniki na polewę:
3 łyżki wrzącej wody lub mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100g margaryny lub masła
Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier (kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa będzie miała śliczny połysk, a jej poszczególne składniki się nam nie zważą i nie "rozwarstwią".) Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy (najlepiej rózgą lub trzepaczką) by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy wierzch i boki tortu. Wstawiamy na chwilę by się schłodził.
Boki tortu można obsypać wcześniej zmiksowanymi kawałkami biszkopta. Udekorować wedle uznania.
Schłodzić. Wyjąć z lodówki minimum 15-20 minut przed podaniem, by masa czekoladowa "lekko zmiękła".
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/08/tort-czekoladowo-smietanowy.html