Wykonanie
Dzisiaj zapraszam Was na pyszny
czekoladowo-
śmietanowy tort z okazji 80 urodzin babci mojego
męża :). Pomysł na niego powstawał "na bieżąco" w trakcie pieczenia. Masa czekoladowa to ta którą znacie już z
tortu Andaluzja .
Biszkopt też Wam już prezentowałam tutaj . Połączenie wszystkiego w całość to moja radosna twórczość :) Polecam Wam baaardzo, bo wyszło pysznie :)Składniki na tortownicę 22-24 cm6
jajekszczypta
soli1/2 szkl (100g)
mąki pszennej1/4 szkl (35g)
mąki ziemniaczanej3/4 szkl (160g)
cukru3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, a następnie kolejno
żółtka i obydwie przesiane i wymieszane
mąki oraz
proszek do pieczenia i
kakao. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu). Przekroić na 3 blaty (jeśli mamy jakieś ścinki warto je zmiksować blenderem - zyskamy wówczas obsypkę do
boków tortu).Składniki na masę
czekoladową:250g
gorzkiej czekolady ( ok. 60%
kakao)100g
śmietany kremówki 36%80g
masła w temp. pokojowej100g
śmietany kremówki 36% ubitej na sztywno
Czekoladę posiekać drobno i włożyć do miseczki.
Śmietanę kremówkę podgrzać bardzo mocno nie doprowadzając jej jednak do wrzenia i zalać nią
czekoladę. Odczekać chwilkę i dokładnie wymieszać. Powinna powstać gładka czekoladowa masa. Lekko wystudzić. Do większej miseczki w której będziemy kontynuować robienie masy odłożyć 250g masy czekoladowej (pozostała część posłuży nam później do posmarowania wierzchu).
Masło utrzeć dokładnie na puszysta masę, dodać masę
czekoladową i zmiksować. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno
śmietanę kremówkę.Składniki na poncz:250 ml
wody1 łyżeczka
cukru2 łyżki
likieru czekoladowegoBlaty
tortowe naponczować. Na spód tortownicy ułożyć pierwszy z blatów. Wyłożyć na niego
krem czekoladowy (ewentualnie 2-3 łyżki odłożyć do dekoracji). Przykryć kolejnym blatem i wstawić do lodówki.Składniki na masę
śmietanową:400ml
śmietany kremówki 36%1 łyżka
cukru pudruŚmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając
cukier puder. Dwie-trzy łyżki odłożyć do dekoracji. Masę
śmietanową wyłożyć na blat
tortowy i przykryć ostatnim krążkiem. Boki tort u wyrównać, wierzch posmarować wcześniej odłożoną masą
czekoladową. Wstawić do lodówki.Składniki na polewę:3 łyżki wrzącej
wody lub
mleka3 łyżki
cukru pudru3 łyżki ciemnego
kakao100g
margaryny lub
masłaDo rondelka wlać
wodę i rozpuścić w niej
cukier (kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa będzie miała śliczny połysk, a jej poszczególne składniki się nam nie zważą i nie "rozwarstwią".) Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki
masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane
kakao. Energicznie mieszamy (najlepiej rózgą lub trzepaczką) by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy wierzch i boki
tortu. Wstawiamy na chwilę by się schłodził.Boki
tortu można obsypać wcześniej zmiksowanymi kawałkami
biszkopta. Udekorować wedle uznania.Schłodzić. Wyjąć z lodówki minimum 15-20 minut przed podaniem, by masa czekoladowa "lekko zmiękła".Smacznego :)