ßßß Cookit - przepis na Ciastko rodem z PRL-u - WuZetka

Ciastko rodem z PRL-u - WuZetka

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na arcypeerelowski smak. Ciasto W-Z, czy też wuzetka miała powstać z okazji otwarcia trasy Wschód-Zachód w Warszawie. Poniżej klasyczny przepis, udoskonalony przez Moją Mamę :)
Składniki na ciasto:
4 duże jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek wody
1/2 opakowania proszku do pieczenia (8 gram)
2 łyżki kakao
powidła śliwkowe - do przełożenia
Składniki na krem:
1 litr śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
fix do śmietany (5 sztuk)
Polewa:
tabliczka czekolady gorzkiej
1/4 szklanki mleka
1 łyżka masła
Przygotować biszkopt. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, pod koniec dodając po łyżce wody. Białka ubić na sztywną pianę i dodać ją do masy żółtkowej. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Dużą kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciastko. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto piec ok. 35-40 minut. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i fixem. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Dolny blat posmarować powidłem i rozsmarować po nim śmietanę. Przykryć drugim blatem. Następnie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić na parze z masłem i mlekiem. Lekko ostudzoną polać ciasto. Podawać pokrojone w kwadraty.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/03/ciastko-rodem-z-prl-u-wuzetka.html