Wykonanie
Ciasto zapewne znane dla wielu z Was.Moja ulubiona wersja to właśnie Fale z
wiśniami, ale oczywiście jeśli akurat nie macie
wiśni lub poprostu za nimi nie przepadacie, to śmiało można je zastąpić innymi
owocami.Cóż
mogę więcej powiedzieć. Jeśli ktoś z Was jeszcze nie zna tego ciasta to zachęcam do upieczenia :)Przepis pochodzi z miesięcznika "
Sól i
Pieprz" nr 8/2010 z moją małą modyfikacją dotyczącą
polewy czekoladowej.Polecam :)
Składniki:250 g
masła200 g
cukruszczypta
soli6
jajek400 g
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek
mleka1 łyżka
kakao2-3 łyżki
rumuok. 0,5 kg wydrylowanych
wiśni (mogą, a o tej
porze roku raczej muszą być mrożone).Krem:1
budyń waniliowy500 ml
mleka3-4 łyżki
cukru200 g
masła50 g
cukru pudruPolewa czekoladowa:1 tabliczka
gorzkiej czekolady50g
masła lub
margaryny50 g
cukru pudru1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejCiasto :
masło ucieramy z
cukrem i szczyptą
soli. Ciągle ucierając dodajemy po jednym
jajku. Następnie
mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiewamy na tą masę i miksujemy dalej, stopniowo dodając
mleko. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie, ale jeśli będzie zbyt gęste dolewamy jeszcze troszkę
mleka. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę (u mnie 40x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia.Do drugiej połowy ciasta dodajemy
kakao i
rum. Ciemne ciasto wykładamy na jasne i na wierzchu rozkładamy
wiśnie. Nie wciskamy ich w ciasto, podczas pieczenia same wpadną.Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. i pozostawiamy do ostygnięcia.Krem :
budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie ucieramy
masło z
cukrem pudrem i stopniowo po jednej łyżce dodajemy dobrze ostygnięty
budyń. Jednakowa temperatura składników jest tu bardzo ważna. Gdy
budyń będzie za ciepły, albo
masło wyjęte bezpośrednio z lodówki krem napewno się zwarzy.Krem wykładamy na ciasto i wyrównujemy ładnie wierzch.Polewa : wszystkie składniki poza
czekoladą stopić, a
potem dodajemy połamaną na kostki
czekoladę i ogrzewamy dalej aż do rozpuszczenia wszystkich grudek. Polewę wykładamy na warstwę kremową i odstawiamy ciasto do lodówki.Smacznego ;)