ßßß
75 ml zimnego mleka2 jaja250 gramów rozpuszczonego masła lub margaryny200 ml coca - coli250 gramów mąki pszennej tortowej2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia3 kopiaste łyżki kakao270 gramów cukru1 kopiasta łyżka cukru waniliowegoszczypta solipolewa:150 gramów czekolady gorzkiej2 łyżki śmietanki kremówki 30%W jednej misce wymieszać suche produkty, czyli: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukry.W drugiej jaja, przestudzony tłuszcz, colę, mleko, zawartość tej miski przelać do pierwszej dokładnie wymieszać łyżką.Tortownicę o średnicy 22 cm lub ewentualnie kwadratową blaszkę o boku 24 cm nasmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną, wylać na nią ciasto.Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić blaszkę z ciastem i piec około 50 minut, do suchego patyczka.Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko schłodzić, udekorować wystudzone ciasto. Schłodzić w lodówce.