Wykonanie
Tak zwany murzynek Gabrysi Borejko. Jestem wielką fanką Jeżycjady. Cenię te książki za ciepło, dowcip i oczywiście wtrącenia kulinarne :) Ten wypiek serdecznie polecam. Prosty, bezproblemowy, ale bardzo smaczny. Przepis baza. Można go przekładać powidłami,
konfiturą czy
bitą śmietaną, dodać do niego
bakalie czy
orzechy. Ja jednak najbardziej lubię wersję najprostszą. Przepis jest z moimi małymi modyfikacjami.SKŁADNIKI:4
jajka4 łyżki
kakao do wypieków4 łyżki
mleka250g
masła lub
margaryny1 paczka
cukru waniliowego250g
mąki pszennej350g
cukru1.5 łyżki
proszku do pieczeniaW garnku rozpuścić
masło, razem z
cukrem,
kakao i
mlekiem. Zagotować. Odlać pół szklanki (na polewę). Przestudzić. Do przestudzonej masy dodać
żółtka,
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
cukier waniliowy. Ubić
białka na sztywno, delikatnie wmieszać do reszty ciasta. Wylać do tortownicy o średnicy 26 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 190C (termoobieg) 35-40 minut (do suchego patyczka).Po ostudzeniu posmarować odłożoną polewą.Smacznego :)