Wykonanie
            
Tak zwany murzynek Gabrysi Borejko. Jestem wielką fanką Jeżycjady. Cenię te książki za ciepło, dowcip i oczywiście wtrącenia kulinarne :) Ten wypiek serdecznie polecam. Prosty, bezproblemowy, ale bardzo smaczny. Przepis baza. Można go przekładać powidłami, 
konfiturą czy 
bitą śmietaną, dodać do niego 
bakalie czy 
orzechy. Ja jednak najbardziej lubię wersję najprostszą. Przepis jest z moimi małymi modyfikacjami.SKŁADNIKI:4 
jajka4 łyżki 
kakao do wypieków4 łyżki 
mleka250g 
masła lub 
margaryny1 paczka 
cukru waniliowego250g 
mąki pszennej350g 
cukru1.5 łyżki 
proszku do pieczeniaW garnku rozpuścić 
masło, razem z 
cukrem, 
kakao i 
mlekiem. Zagotować. Odlać pół szklanki (na polewę). Przestudzić. Do przestudzonej masy dodać 
żółtka, 
mąkę, 
proszek do pieczenia oraz 
cukier waniliowy. Ubić 
białka na sztywno, delikatnie wmieszać do reszty ciasta. Wylać do tortownicy o średnicy 26 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 190C (termoobieg) 35-40 minut (do suchego patyczka).Po ostudzeniu posmarować odłożoną polewą.Smacznego :)
