Wykonanie
Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na przepysznego murzynka. Przepis na to ciasto znalazłam u Asi na blogu Śladami Słodkiej Babeczki, jedyne co dzisiaj zmieniłam to foremkę, dzięki
czemu powstała pyszna babka "murzynkowa" :) Ciasto jest rewelacyjne, wilgotne, nie za słodkie z delikatnym aromatem
wina ;) Polecam Wam baaardzo :)Składniki:1,5 szkl
mąki pszennej1,5 szkl.
cukru3 łyżeczki
cukru waniliowego (klik)4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao250g
masła lub
margaryny6 łyżek czerwonego
wytrawnego wina2 łyżki
mlekaW garnku rozpuścić
masło, dodać
cukry,
wino,
mleko i przesiane
kakao. Całość zagotować. Zdjąć z ognia i przestudzić. Cały czas miksując dodawać kolejno
żółtka oraz
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z
białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manną blaszki (35x12 lub babkowa z kominem) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.180 stopni przez 40-45 minut. Po upieczeniu potrzymać jeszcze chwilę w formie po czym delikatnie wyjąć i studzić na kratce. Wystudzone ciasto można polać polewą.Składniki na polewę:2 łyżki
mleka2 łyżki
masła2 łyżki
cukru2 łyżki
kakaoMleko zagotować z
cukrem, dodać
masło i rozpuścić. Na koniec dodać przesiane
kakao i dokładnie wymieszać.Wystudzone ciasto polać polewą i posypać posiekanymi
orzechami.Smacznego :)