Wykonanie
Ciasto, które w moim notesie z przepisami jest od niepamiętnych czasów. Jak się okazało, ulubione B. Co prawda On je zna pod nazwą "królewskie", ale dla mnie zawsze będzie to pleśniak.Najczęściej piekę z półtorej porcji, bo za szybko znika :) Polecam użyć mało słodkich
powideł śliwkowych lub kwaśnego
dżemu, dzięki temu ciasto nie będzie przesłodzone.SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 26 cm)250 g
masła lub
margaryny3 szklanki
mąki pszennej4 duże
jajka1 szklanka
cukru2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier waniliowypowidła,
dżemMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać
masło,
żółtka, połowę
cukru i
cukier waniliowy. Szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać
kakao i wymieszać. Wszystkie części ciasta odstawić na godzinę do lodówki.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć jedną część jasnego ciasta. Na to powidła, a następnie zetrzeć ciasto z
kakao.
Białka ubić z resztą
cukru na sztywną pianę, wyłożyć na ciemne ciasto. Wierzch- ostatnia warstwa jasnego ciasta.jasne ciastopowidłaciemne ciastoubita pianajasne ciastoPiec w temperaturze 180 C (termoobieg) 40-45 minut.