Wykonanie

Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na przepysznego murzynka. Przepis na to ciasto znalazłam jakiś czas temu u Asi na blogu Śladami Słodkiej Babeczki, i miałam go okazje już piec wielokrotnie
między innymi na Święta Wielkanocne w formie babki (tutaj klik) . Jednak takiego klasycznego murzynka nie było na blogu ;) Dzisiaj proponuję Wam więc tradycyjną jego formę . Ciasto jest rewelacyjne, wilgotne, nie za słodkie z delikatnym aromatem
wina ;) Niezmiennie mnie zachwyca. Najlepszy murzynek jakiego
jadłam :) Polecam Wam baaardzo :)Składniki:1,5 szkl
mąki pszennej1,5 szkl.
cukru (jak ktoś nie lubi bardzo słodkiego warto zmniejszyć ilość do 1 szkl)3 łyżeczki
cukru waniliowego (klik)4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao250g
masła lub
margaryny6 łyżek czerwonego
wytrawnego wina2 łyżki
mlekaW garnku rozpuścić
masło, dodać
cukry,
wino,
mleko i przesiane
kakao. Całość zagotować. Zdjąć z ognia i przestudzić. Następnie cały czas miksując dodawać kolejno
żółtka, oraz
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubita na sztywno pianę z
białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manną blaszki (12x30) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.180 stopni przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu potrzymać jeszcze chwilę w formie po czym delikatnie wyjąć i studzić na kratce. Wystudzone ciasto można polać polewą.Składniki na polewę:2 łyżki
mleka2 łyżki
masła2 łyżki
cukru2 łyżki
kakaoMleko zagotować z
cukrem, dodać
masło i rozpuścić. Na koniec dodać przesiane
kakao i dokładnie wymieszać rózgą. Wystudzone ciasto polać polewą .Smacznego :)

