Wykonanie
Wreszcie kilka dni wolnego i
mogę wrócić do wypieków. Święta tuż tuż, więc prędko zabieram się za ciasta Wielkanocne. W pierwszej kolejności królowa
polskich stołów świątecznych - babka. U mnie w tym roku marmurkowa :)

Według różnych przekazów początki polskiej baby wielkanocnej sięgają XVIII wieku, a jej pierwowzorem było ciasto z dodatkiem
rumu, wynalezione przez polskiego króla.Legenda głosi, że ciasto wynalezione zostało przypadkiem przez Stanisława Leszczyńskiego podczas pobytu w Lotaryngii.Król uwielbiał słodkości, więc kucharze i cukiernicy często serwowali mu różne przysmaki. Jednak najczęściej podawano ciasto austriackie (kugelhupf ), wykonane z
mąki,
cukru,
masła,
drożdży i
winogron. Król nie był jednak zadowolony, twierdził bowiem, że ciasto jest zbyt suche i bez smaku.Pewnego dnia, Leszczyński zapragnął czegoś słodkiego, ponownie zaserwowano mu kugelhupf, przy którym znajdowała się butelka z
rumem. Leszczyński będący pod wpływem trunku, polał ciasto
alkoholem i spróbował.
Rum okazał się brakującym składnikiem.Tak powstało ciasto Ali Baba, które na tyle posmakowało władcy, że odtąd stało się jego ulubionym deserem. Król nazwał przysmak imieniem bohatera książki Baśnie tysiąca i jednej nocy.Przez kolejne lata Ali Baba stało się popularne w różnych krajach. Dotarło m.in. do Francji i Włoch, gdzie przybrało swój kształt w formie
grzyba i nazywano je babba. Polskim odpowiednikiem
rumowego baba jest właśnie nasza babka wielkanocna.Stanisław LeszczyńskiJean Baptiste van Looskładniki:375 g
mąki pszennej300 g
masła270 g
cukru5
jajek4 łyżki
mleka4 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
solidodatkowo:20 g
cukru20 g
kakao2 łyżki
mlekaMasło utrzeć mikserem na puszystą masę (na najniższych obrotach). Nadal miksując dodawać kolejno:
cukier,
cukier waniliowy,
sól i
proszek do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu, wbijać po jednym
jajku. Na koniec dodać
mąkę i
mleko na przemian.2/3 porcji otrzymanego ciasta przełożyć do (natłuszczonej i oprószonej
bułką tartą) formy na babkę (2 l pojemności). Do pozostałej części ciasta dodać
kakao,
cukier oraz
mleko i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne. Przy pomocy widelca (ja użyłem drewnianego patyczka do szaszłyków) wykonać wzory w cieście tak aby ciemne ciasto połączyło się cienkimi stróżkami z jasnym.Piec w piekarniku nagrzanym ok. 180 º C (ja piekłem w 200 º C) przez ok. 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego wystudzenia w formie. Gotową babkę posypać
cukrem pudrem i podawać.Smacznego! :)





