ßßß
Według różnych przekazów początki polskiej baby wielkanocnej sięgają XVIII wieku, a jej pierwowzorem było ciasto z dodatkiem rumu, wynalezione przez polskiego króla.Legenda głosi, że ciasto wynalezione zostało przypadkiem przez Stanisława Leszczyńskiego podczas pobytu w Lotaryngii.Król uwielbiał słodkości, więc kucharze i cukiernicy często serwowali mu różne przysmaki. Jednak najczęściej podawano ciasto austriackie (kugelhupf ), wykonane z mąki, cukru, masła, drożdży i winogron. Król nie był jednak zadowolony, twierdził bowiem, że ciasto jest zbyt suche i bez smaku.Pewnego dnia, Leszczyński zapragnął czegoś słodkiego, ponownie zaserwowano mu kugelhupf, przy którym znajdowała się butelka z rumem. Leszczyński będący pod wpływem trunku, polał ciasto alkoholem i spróbował. Rum okazał się brakującym składnikiem.Tak powstało ciasto Ali Baba, które na tyle posmakowało władcy, że odtąd stało się jego ulubionym deserem. Król nazwał przysmak imieniem bohatera książki Baśnie tysiąca i jednej nocy.Przez kolejne lata Ali Baba stało się popularne w różnych krajach. Dotarło m.in. do Francji i Włoch, gdzie przybrało swój kształt w formie grzyba i nazywano je babba. Polskim odpowiednikiem rumowego baba jest właśnie nasza babka wielkanocna.Stanisław LeszczyńskiJean Baptiste van Looskładniki:375 g mąki pszennej300 g masła270 g cukru5 jajek4 łyżki mleka4 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowegoszczypta solidodatkowo:20 g cukru20 g kakao2 łyżki mlekaMasło utrzeć mikserem na puszystą masę (na najniższych obrotach). Nadal miksując dodawać kolejno: cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu, wbijać po jednym jajku. Na koniec dodać mąkę i mleko na przemian.2/3 porcji otrzymanego ciasta przełożyć do (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą) formy na babkę (2 l pojemności). Do pozostałej części ciasta dodać kakao, cukier oraz mleko i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne. Przy pomocy widelca (ja użyłem drewnianego patyczka do szaszłyków) wykonać wzory w cieście tak aby ciemne ciasto połączyło się cienkimi stróżkami z jasnym.Piec w piekarniku nagrzanym ok. 180 º C (ja piekłem w 200 º C) przez ok. 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego wystudzenia w formie. Gotową babkę posypać cukrem pudrem i podawać.Smacznego! :)




