ßßß Cookit - przepis na Eklerki z masą budyniową.

Eklerki z masą budyniową.

nazwa

Wykonanie

Następny deser z parzonego ciasta. Polecam bo smaczne :)
Składniki:
250 ml wody
pół kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 duże jajka
masa:
budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
3/4 litra mleka
pół szklanki cukru
galaretka agrestowa lub inna
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kostka masła prawdziwego (200 g)
do dekoracji: 50 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady białej
Wodę gotujemy z margaryną i solą. Do gotującej dodajemy mąkę i energicznie rozcieramy grudki. Gdy wystygnie wbijamy jajka i proszek do pieczenia, ubijamy mikserem na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy podłużne kształty, u mnie tak około 3 na 10 centymetrów. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 220 * na złoty kolor, ciasto musi być dobrze wypieczone, tak około 15 min. a następnie przy uchylonych drzwiczkach następne 5 min. Gdy się upieką i wystygną kroimy na połowę.
Robimy krem.
Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem, do trzeciej wsypujemy budyń, mąkę ziemniaczaną, gotujemy budyń.
do gorącego dodajemy galaretkę, dobrze mieszamy by się rozpuściła w budyniu. Zostawiamy do wystudzenia. Ucieramy z kostką masła na gładką masę.
Nakładamy masę na eklerki i przykrywamy. Rozpuszczamy czekolady oddzielnie w miseczkach, płynną nakładamy do woreczka śniadaniowego, ucinamy koniuszek i dekorujemy nasze ciacha.
SMACZNEGO
Źródło:http://gogusiowo.blogspot.com/2014/10/eklerki-z-masa-budyniowa.html