Wykonanie
Następny deser z parzonego ciasta. Polecam bo smaczne :)
Składniki:250 ml
wodypół kostki
margaryny1 szklanka
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli4 duże
jajkamasa:
budyń śmietankowy na 3/4 litra
mleka3/4 litra
mlekapół szklanki
cukrugalaretka agrestowa lub inna1 łyżka
mąki ziemniaczanejkostka
masła prawdziwego (200 g)do dekoracji: 50 g
czekolady gorzkiej50 g
czekolady białejWodę gotujemy z
margaryną i
solą. Do gotującej dodajemy
mąkę i energicznie rozcieramy grudki. Gdy wystygnie wbijamy
jajka i
proszek do pieczenia, ubijamy mikserem na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy podłużne kształty, u mnie tak około 3 na 10 centymetrów. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 220 * na złoty kolor, ciasto musi być dobrze wypieczone, tak około 15 min. a następnie przy uchylonych drzwiczkach następne 5 min. Gdy się upieką i wystygną kroimy na połowę.Robimy krem.Dwie szklanki
mleka gotujemy z
cukrem, do trzeciej wsypujemy
budyń,
mąkę ziemniaczaną, gotujemy
budyń.do gorącego dodajemy
galaretkę, dobrze mieszamy by się rozpuściła w budyniu. Zostawiamy do wystudzenia. Ucieramy z kostką
masła na gładką masę.Nakładamy masę na eklerki i przykrywamy. Rozpuszczamy
czekolady oddzielnie w miseczkach, płynną nakładamy do woreczka
śniadaniowego, ucinamy koniuszek i dekorujemy nasze ciacha.SMACZNEGO