Wykonanie
Uwierzycie, ze nigdy nie robiłam brownie.
Jadłam je już kilka
razy, ale jakoś tak sama nie robiłam jeszcze nigdy. A bardzo go lubię, ten intensywnie
czekoladowy, rozpływający się w ustach smak. Z pomocą pospieszyły mi moje serdeczne koleżanki, i zrobiłam ciacho z przepisu od Marty . Wyszło takie jakie oczekiwałam, pyszne, mocno
czekoladowe z nutą ciągnącego się miejscami kajmaku. Po prostu wspaniałe, aż trudno od niego odejść i zjeść tylko kawałek. Jeżeli jeszcze nie robiliście tego ciasta to koniecznie spróbujcie, jest łatwe i szybkie do zrobienia.Zapraszam :-)Składniki:- 225 g
gorzkiej czekolady (użyjcie dobrej
czekolady min. 70 %
kakao)- 120 g
masła- 130 g
cukru- 6
jajek- 3 łyżki
mąki pszennej- 4 łyżki kajmakuWykonanie:
Czekoladę połamać na kawałki. W większym garnku zagotować
wodę, do mniejszego garnka włożyć
czekoladę i wstawić go do większego garnka z
wodą, można także postawić miskę. Do
czekolady dodać
masło i rozpuścić
czekoladę z
masłem, od czasu do czasu mieszając. Nie podgrzewajmy
czekolady zbyt mocno. Masę przestudzić.Kajmak również podgrzać, aby był bardziej płynny.Do miski wbić
jajka i ubić je mikserem z
cukrem na puszystą masę, następnie dodać
mąkę i jeszcze chwilkę miksować. Na końcu dodać przestudzoną
czekoladę z
masłem i zamieszać delikatnie łyżką, aż składniki się ze sobą połączą.Blaszkę wysmarować
masłem i wysypać
mąką (blaszka większa 38x25 cm), wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 240 stopni przez 10 minut. Następnie wyjąć i wystudzić. Kroić na kawałki.
Miseczkę dostałam od Graciarnia . Świetnie się nadaje do
ciasteczek, ciast,
owoców czy
cukierków i
orzechów. Bardzo fajnie wygląda i się prezentuje na
stole oraz na zdjęciach. Piękny kawałek drewna, wykonany z wielką starannością i oddaniem. Zresztą wszystkie produkty, które wychodzą
spod rąk mistrza są wspaniałe, każdy ma to coś. Dziękuje bardzo.