Wykonanie
Witam WszystkichCzerwiec to dla mnie zazwyczaj czas sesji egzaminacyjnej,a wtedy moje zapotrzebowanie na
czekoladę przybiera
sile, dlatego w mojej głowie zrodził się pomysł na tartę. Na tartę z
czekoladą, której zabraknąć nie może i
owocami, bo warto korzystać z tego, że mamy sezon na świeże
owoce. Przechadzając się na zakupach zastanawiałem się, którą
czekoladę wybrać i jakie
owoce wykorzystać, ostatecznie stanęło na białej
czekoladzie i jagodach. Połączenie fantastyczne kolorystycznie jak i
smakowo.Potrzebne Nam będą:
Składniki na spód ciasta:200g
mąki pszennej3 łyżki
cukru1/2 kostki
masłajajkoSkładniki na masę
czekoladową:2 tabliczki
białej czekoladykubek
śmietanki 30%125g
jagódDo miski dodajemy
mąkę,
cukier,
jajko i
masło.
Składniki ugniatamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciastem wykładamy spód i boki formy nasmarowanej
masłem,po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Ciasto pieczemy przez 25 minut. W tym czasie przygotowujemy masę z
czekolady. Na garnuszka wlewamy
śmietankę i wrzucamy połamane tabliczki
czekolady. Następnie podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca i po jego ostygnięciu wsypujemy na jego wierzch
jagody.
Następnie wierzch zalewamy uzyskaną masą z
czekolady i
śmietanki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie możemy wraz z bliskimi lub w gronie znajomych albo i we własnym osobistym towarzystwie zajadać tartę.