Wykonanie
Ciasto
czekoladowe to świetna baza do deserów. Za sprawą kremów, musów, polew i dodatków można nadać mu sezonowy charakter. Latem chyba najlepiej smakuje z dodatkiem pachnących
owoców.Ciasto
czekoladowe z kremem
jagodowo-
czekoladowym i
borówkami – przepis:100 g
gorzkiej czekolady100 g
cukru80 g
masła4
jajkaBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z
cukrem.
Czekoladę rozpuszczamy z
masłem. Do tej masy dodajemy
żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi
białkami. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy boki tortownicy
masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy
mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania
boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na
mus czekoladowy. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.Kremem
jagodowo-
czekoladowy200 g białej200-250 ml
śmietany kremówki 30%40-50 g przecieru
jagodowego (z przesmażonych
jagód)20 g
masła200 g
borówek amerykańskich
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej z dodatkiem
masła. Następnie łączymy ją małymi porcjami z lekko ubitą
śmietaną dokładnie mieszając. Kolejnym składnikiem jest przecier
jagodowy. Dodajemy go do masy, po czym dokładnie mieszamy. Krem studzimy. Chłodny krem nakładamy na ostudzony spód, na wierzchu układamy
borówki amerykańskie i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Ciasto należy przechowywać w lodówce.