Wykonanie
            Ciasto 
czekoladowe to świetna baza do deserów. Za sprawą kremów, musów, polew i dodatków można nadać mu sezonowy charakter. Latem chyba najlepiej smakuje z dodatkiem pachnących 
owoców.Ciasto 
czekoladowe z kremem 
jagodowo-
czekoladowym i 
borówkami – przepis:100 g 
gorzkiej czekolady100 g 
cukru80 g 
masła4 
jajkaBiałka oddzielamy od 
żółtek i ubijamy z 
cukrem. 
Czekoladę rozpuszczamy z 
masłem. Do tej masy dodajemy 
żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi 
białkami. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy boki tortownicy 
masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy 
mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania 
boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na 
mus czekoladowy. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.Kremem 
jagodowo-
czekoladowy200 g białej200-250 ml 
śmietany kremówki 30%40-50 g przecieru 
jagodowego (z przesmażonych 
jagód)20 g 
masła200 g 
borówek amerykańskich
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli 
wodnej z dodatkiem 
masła. Następnie łączymy ją małymi porcjami z lekko ubitą 
śmietaną dokładnie mieszając. Kolejnym składnikiem jest przecier 
jagodowy. Dodajemy go do masy, po czym dokładnie mieszamy. Krem studzimy. Chłodny krem nakładamy na ostudzony spód, na wierzchu układamy 
borówki amerykańskie i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Ciasto należy przechowywać w lodówce.

