Wykonanie
Dziś obiecany przepis na Brownie. Ciasto, które robi się bardzo szybko i... którego nie da się zepsuć:)Obłędnie
czekoladowe, wilgotne i sycące.Składniki:3
gorzkie czekolady1
mleczna czekolada1 kostka
masła1/2 szklanki
cukru3
jajka5-6 łyżek
mąkiśmietanka 30%cukier z prawdziwą
wanilią lub ekstrakt
waniliiW rondelku rozpuścić
masło i dwie
gorzkie czekolady. Odstawić do przestudzenia.Trzecią
czekoladę posiekać nożem na małe kawałki.
Jajka utrzeć mikserem na puszysty krem. Dodać
cukier i nadal powoli ucierać. Wlać przestudzone
masło z
czekoladą. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Powoli dodawać
mąkę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać trochę
śmietanki 30%. Wsypać posiekaną w kawałki
czekoladę. Zamieszać łyżką. Ciasto powinno być na tyle rzadkie, aby dało się bez problemu wlać do blachy do pieczenia.Blaszkę (nie za dużą! ja użyłam najmniejszej prostokątnej jaką mam) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto.Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 20 min.
Czekoladę mleczną rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem 3-4 łyżek
śmietanki 30%. Możemy dodać
cukier z
wanilią lub
waniliowy ekstrakt. Powstałą masę rozsmarowujemy na cieście.Odstawiamy, aż polewa trochę stężeje.A gdzie
czekolada smakuje najlepiej?:)