Wykonanie
Dziś znów
będę kusić łakociami. Naprawdę bardzo trudno odmówić zjedzenia kawałka ciasta, które jest aromatyczne, delikatne i pachnące. Ciasto podwójnie
czekoladowe to mariaż pieczonego
spodu z dodatkiem
białej czekolady oraz kremowego, puszystego musu z
gorzką czekoladą. Wszystko to ukryte pod kołderką wiórek
czekoladowych. Gwarantuję, że ciasto zniknie bardzo szybko. Przepis ten jest
wynikiem moich kilkunastu eksperymentów z różnymi wariacjami Le Nègre .Przepis na ciasto podwójnie
czekoladowe :Jasny spód100 g
białej czekolady100 g
cukru80 g
masła4
jajkaBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z
cukrem.
Czekoladę rozpuszczamy z
masłem. Do tej masy dodajemy
żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi
białkami. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy
boków tortownicy
masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy
mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania
boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na
mus czekoladowy. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.
Mus czekoladowy200 g
gorzkiej czekolady400 g
śmietany kremówki 30%120 g wiórków
czekoladowych30 g
cukruŚmietanę ubijamy z
cukrem i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Następnie łączymy ją z
bitą śmietaną (do
czekolady dodajemy
bitą śmietanę łyżka po łyżce i dokładnie mieszamy). Nakładamy mus na ostudzony spód, ozdabiamy wiórkami czekoladowymi i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.