Wykonanie
            Dziś znów 
będę kusić łakociami. Naprawdę bardzo trudno odmówić zjedzenia kawałka ciasta, które jest aromatyczne, delikatne i pachnące. Ciasto podwójnie 
czekoladowe to mariaż pieczonego 
spodu z dodatkiem 
białej czekolady oraz kremowego, puszystego musu z 
gorzką czekoladą. Wszystko to ukryte pod kołderką wiórek 
czekoladowych. Gwarantuję, że ciasto zniknie bardzo szybko. Przepis ten jest 
wynikiem moich kilkunastu eksperymentów z różnymi wariacjami Le Nègre .Przepis na ciasto podwójnie 
czekoladowe :Jasny spód100 g 
białej czekolady100 g 
cukru80 g 
masła4 
jajkaBiałka oddzielamy od 
żółtek i ubijamy z 
cukrem. 
Czekoladę rozpuszczamy z 
masłem. Do tej masy dodajemy 
żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi 
białkami. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy 
boków tortownicy 
masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy 
mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania 
boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na 
mus czekoladowy. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.
Mus czekoladowy200 g 
gorzkiej czekolady400 g 
śmietany kremówki 30%120 g wiórków 
czekoladowych30 g 
cukruŚmietanę ubijamy z 
cukrem i wstawiamy na pół godziny do lodówki. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli 
wodnej. Następnie łączymy ją z 
bitą śmietaną (do 
czekolady dodajemy 
bitą śmietanę łyżka po łyżce i dokładnie mieszamy). Nakładamy mus na ostudzony spód, ozdabiamy wiórkami czekoladowymi i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

