Wykonanie
Brownie to chyba najlepsze i najprostsze do wykonania ciasta na świecie :) Dzisiaj wstałam o 6 rano specjalnie po to żeby je przygotować - chyba jestem szalona skoro zrezygnowałam z godzinę dłuższego spania :) Miała mnie po pracy odwiedzić przyjaciółka więc chciałam zrobić coś szybkiego i pysznego zarazem i tak właśnie wybór padł na brownie. Niestety spędzam jednak popołudnie samotnie więc po pracy rozłożyłam się z zapasem jedzenia na balkonie i wygrzewam się w słoneczku :)
Truskawki, brownie,
woda z
miętą i
cytryną, dobra gazeta i duuużo słońca :) Mam nadzieję, że Wy również miło spędzacie dzień. :)Dla chętnych zamieszczam zmodyfikowany przeze przepis. Próbowałam już kilka wersji i ta pasuje mi zdecydowanie najbardziej, jest trochę udoskonalona, w oryginalnym przepisie nie było
malin. To co w nim najbardziej lubię to lekko chrupiąca i krucha skórka. Idealne ciasto dla czekoladoholików :)Przepis na mocno
czekoladowe brownie z
malinami:Składniki:100 g
czekolady deserowej150 g
masła3
jajka200 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego (użyłam domowego)100 g
mąki pszennej100 ml
śmietanki 30%pół szklanki mrożonych
malinW kąpieli
wodnej rozpuszczamy
masło i połamaną w kostki
czekoladę. Odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodajemy po łyżce
czekolady (z
masłem). Następnie do masy dodajemy
mąkę i
śmietankę. Blachę smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą, żeby ciasto ładnie odchodziło.Ciasto wylewamy do blachy (ja używam keksówki). Na wierzch wysypujemy około pół szklanki
malin i delikatnie wciskamy je w ciasto. Pieczemy w temp. 170 stopni około 30 min - sprawdzamy patyczkiem czy jest już suche, jeśli tak to wyjmujemy, jeśli nie to trzymamy jeszcze trochę w piekarniku.