Wykonanie
Szary to mój ulubiony kolor. Dlatego tak bardzo lubię pastę z czarnego
sezamu, która nadaje potrawom na słodko i na słono mysi kolor. W tym roku moją walentynkową propozycją jest delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z krem na bazie pasty z czarnego
sezamu. Smaki i kolor na pewno zaskoczą Waszą ukochaną osobę.Ciasto z kremem z dodatkiem czarnego
sezamu – przepis:Jasny spód100 g
białej czekolady100 g
cukru80 g
masła4
jajkaBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z
cukrem.
Czekoladę rozpuszczamy z
masłem. Do tej masy dodajemy
żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi
białkami. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy boki tortownicy
masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy
mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania
boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na
mus czekoladowy. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.Szary krem200 g białej150 ml
śmietany kremówki 30%150 g
mascarpone4 łyżki pasty z czarnego
sezamuczarny
sezamCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Następnie łączymy ją małymi porcjami ze
śmietaną dokładnie mieszając. Kolejnym składnikiem jest pasta z czarnego
sezamu. Dodajemy ją do masy i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dorzucamy
mascarpone, dokładnie mieszamy. Krem studzimy. Chłodny krem nakładamy na ostudzony spód, posypujemy ziarnami
sezamu i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.