Wykonanie
Bardzo smaczny sernik z nutą
pomarańczy na
ciasteczkowym spodzie. Spód lekko był podmoknięty ale dobrze się go kroi i wszystkie warstwy trzymają się razem. Smaki idealnie do siebie pasują. Świetnie sprawdzi się na Świątecznym
stole. Przepis z bloga Moje wypieki .
Składniki na spód :300 g
ciastek czekoladowych z nadzieniem
czekoladowym ( markizy
czekoladowe )60 g roztopionego
masłaCiastka z
masłem wkładamy do malaksera. Miksujemy do momentu aż otrzymamy masę konsystencji mokrego piasku.Formę do pieczenia o wymiarach ok. 33x23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy zmiksowane
ciastka. Lekko dociskając dłonią wyklejamy cały spód. Podpiekamy w piekarniku w temp. 180°C przez 10 minut lub do zarumienienia. Wyciągamy odstawiamy.750 g
twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( użyłam kremowego quarku)250 g
serka mascarpone5
jajek190 g
cukru425 g puree z dyni ( z upieczonej dyni )3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennejskórka otarta z 2
pomarańczyWszystkie składniki zmiksować krótko tak aby uzyskać jednolitą masę. Można wymieszać rózgą kuchenną. Masę
serową wylać na wcześniej podpieczony spód, wyrównać wierzch. Pieczemy w temp. 160°C przez 60 minut.Przy dotyku patyczkiem cały wierzch powinien być ścięty i zarumieniony. W razie konieczności wydłużamy czas pieczenia.Wyciągamy z piekarnika, ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej cała noc.
Polewa czekoladowo-pomarańczowa100 g posiekanej
białej czekolady55 ml
śmietany kremówki 30-36%10 g
masłaskórka starta z 1
pomarańczyW garnuszku umieścić
masło ze
śmietanką. Całość podgrzewać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika dodać
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać aż całość będzie gładka i jednolita. Lekko przestudzić i dodać skórkę
pomarańczy. Wymieszać. Polewę wylać na schłodzony sernik.Smacznego :)