Wykonanie
SkładnikiSpód190 g
ciasteczek (np. typu Pieguski z
czekoladą i
orzechami)50 g
masłaMasa serowa500 g zmielonego
twarogu500 g
mascarpone1 i 1/2 szklanki
cukru1 łyżka
cukru wanilinowego3 łyżki
mąki ziemniaczanej5
jajekoraz na wierzch masy serowej: 400 g
śmietany gęstej kwaśnej 12% + 1 łyżka
cukru wanilinowego na wierzch: starta
czekolada mleczna i białaMus z
mlecznej czekolady2 łyżeczki
żelatyny300 g
mlecznej czekolady750 ml
śmietanki kremówki 36% lub 30% (w tym 350 ml dobrze schłodzonej)Przygotowanie
Ciasteczka zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu. Dodać
masło, przez chwilę razem zmiksować. Masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25 cm mocno uklepując. Wstawić do lodówki.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).Masa serowaDo misy miksera włożyć
ser,
mascarpone,
cukier,
cukier wanilinowy i
mąkę ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 1-2 minuty. Dodawać po jednym
jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym
jajku.Masę wylać na spód z
ciasteczek, wyrównać powierzchnię i wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (sernik może znacznie urosnąć, ale na pewno równo opadnie do właściwej wysokości).Sernik wyjąć z piekarnika i odczekać około 10 minut aż powierzchnia się wyrówna, następnie wyłożyć
śmietanę 12% zmieszaną z
cukrem wanilinowym. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut w 120 stopniach C.Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. Na ostudzony sernik wyłożyć mus. Mus przygotować w czasie gdy piecze się sernik.Mus z
mlecznej czekoladyŻelatynę wsypać do garnuszka, wlać 2 łyżki
wody i wymieszać. Odstawić do namoczenia na około 15 minut.
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić (np. w mikrofalówce).400 ml
śmietanki zagotować w rondelku. Resztę
śmietanki wlać do miski i wstawić do zamrażarki do szybkiego schłodzenia (będziemy ją ubijać).Namoczoną
żelatynę podgrzewać na minimalnym ogniu aż całkowicie się rozpuści.Do zagotowanej
śmietanki dodać
żelatynę (najpierw zahartować ją częścią
śmietanki, tzn. dodawać po łyżce
śmietankę do
żelatyny za każdym razem mieszając, wystarczy dodać około 4 łyżek
śmietanki, dopiero taką "zaprawioną"
żelatynę dodać do
śmietanki). Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się
żelatyny.Następnie dodać roztopioną
czekoladę wlewając ją bezpośrednio do
śmietanki, wymieszać na gładką masę. Dokładnie ostudzić od czasu do czasu zamieszać. Na koniec wstawić do lodówki w celu schłodzenia.Resztę zimnej
śmietanki (350 ml) ubić na sztywną pianę, dodać ją do ostudzonej
czekolady i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką.Gotowy mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki do czasu aż
mus czekoladowy stężeje. Wtedy należy obkroić sernik nożem i wyjąć go z tortownicy. Wstawić na całą noc do lodówki lub na kilka godzin.WskazówkiSernik pieczemy 1 lub 2 dni przed planowanym podawaniem.